Stedendriehoek

Koorblad uit 16de eeuw komt tot leven

Zondag 24 maart vindt een bijzondere lezing en workshop plaats in de Lebuinuskerk in Deventer. Dr. Richard Bot, docent Gregoriaans aan het Amsterdams Conservatorium, licht de geschiedenis van een uniek koorblad uit de Lebuinuskerk toe. De muziek komt ook tot klinken. De lezing en workshop begint om 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt €10,-. Tickets zijn te koop via: www.lebuinuskerk.nl.

In 2022 kocht de athenaeumbibliotheek van Deventer een uniek document aan. Het betrof een zogeheten koorblad uit 1518. De muziek en de voorstelling op het blad hebben betrekking op Stille Zaterdag en de daaropvolgende Paasnacht. De Deventer kanunniken zongen deze muziek in de 16de eeuw.

Het waardevolle perkamenten document moet uiteraard tot leven komen en dat gebeurt zondag. Dr. Richard Bot schetst de context van deze muziek die op de voor- en achterzijde van het document staat afgebeeld. Natuurlijk klinkt de muziek ook en bezoekers kunnen ook deelnemen aan de Gregoriaanse zang uit 1518. Voor het eerst in ruim 500 jaar komt deze muziek weer tot leven en zo draagt deze middag actief bij aan het Deventer erfgoed.