Stedendriehoek
Het onderzoek naar erfelijkheid (de genetica) ontwikkelt zich razendsnel. Artsen kunnen al voorspellen of je een (erfelijke) aandoening krijgt, en ze kunnen die vaak voorkomen of behandelen. Nu het zelfs mogelijk is ons DNA aan te passen, komt levenslange genezing binnen bereik. Maar wat zijn daarvan de consequenties? Op woensdag 11 juni gaat prof. dr. Martina Cornel (zie foto) dieper in op de mogelijkheden en dilemma’s rond klinische genetica.
Door de snelle ontwikkelingen in het onderzoek naar erfelijke ziekten en de recente doorbraken daarin, dringen zich allerlei vragen op. Hoe en op basis waarvan bepaal je bijvoorbeeld wat er wel of niet mag? Wie hebben een stem in dit debat, en zijn alle belangen wel goed vertegenwoordigd? Prof. dr. Martina Cornel van Amsterdam UMC bevindt zich al decennia midden in deze ontwikkelingen. Als arts en hoogleraar community genetics weet ze alles over de maatschappelijke discussies rond genetica en kiembaanmodificatie: het aanbrengen van genetische veranderingen die aan het nageslacht worden doorgegeven. Ze gidst het publiek in haar lezing langs de nieuwe medische mogelijkheden, en toont de dilemma’s die daaruit voortvloeien.
Het Science Café is zoals altijd in de grote zaal van het Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9. De zaal is open vanaf 19.30 uur met livemuziek van Dubio. De lezing duurt van 20.00 tot 21.00 uur. Na een korte pauze is er onder leiding van moderator Ilse Roelofsen tot precies 22.00 uur discussie met de zaal. De toegang is gratis.
Zie ook de website www.sciencecafedeventer.nl.