Stedendriehoek

Kinderen vragen raad om actie voor een duurzamer Deventer

Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de montessorischool Van Lith riepen de gemeenteraad woensdagavond 30 juni op om actie te ondernemen voor een duurzamer Deventer. Dat deden ze met een lied en met een lijst aan ideeën voor de raad.

Deze “duurzame klas”, zoals ze zichzelf noemen, stellen bijvoorbeeld voor om:

• kinderen een vaste plek te geven in de gemeenteraad en mee te laten beslissen over hoe we in Deventer met de aarde omgaan;
• reclameposters op te hangen die duurzaamheid stimuleren;
• ‘s nachts de stroom uit te schakelen;
• treinen, bussen en fietsen gratis te maken;
• te investeren in duurzame vormen van wonen;
• zwerfafval waarde te geven (bijvoorbeeld door een vergoeding te geven als je het inlevert);
• belasting te heffen op tuintegels;
en meer groen op schoolpleinen te laten groeien.

Raadsleden, de wethouder duurzaamheid en de burgemeester – en ook de vele aanwezige ouders – reageerden positief op de presentatie en de ideeën van de kinderen. De gemeente gaat kijken hoe ze kinderen meer kunnen betrekken bij beslissingen. De kinderen van de Van Lith-school staan te popelen om me te doen.

Junior energiecoaches
Met de presentatie hebben de kinderen ook als eerste het junior energiecoach programma afgerond. Daarvoor kregen ze onder meer les over energie en energie besparen, knutselopdrachten en gingen ze op werkbezoek bij de windmolens langs de A1 en bij een boer die bezig is met biogas en zonnepanelen op zijn staldaken heeft. Alle scholen kunnen meedoen met het programma.



Borgele/Platvoet in verbinding én in beweging

Kom jeu de boules spelen op 10 juli

Jeu de Boulesvereniging DBC Karro-Deux speelt al jarenlang met veel plezier op Sportpark Borgele. Zij beschikt daar over een groot buitenspeelterrein en een Boulodrome (overdekte speelhal).

De vereniging wil de band met de wijk Borgele/ Platvoet en zijn bewoners verstevigen. Daarom wordt er op zondag 10 juli a.s. een wijkactiviteit georganiseerd. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen bewoners (vanaf 7 jaar) hun balvaardigheid proberen te vergroten door mee te doen met verschillende activiteiten. Ook kan er een partij gespeeld worden onder begeleiding van ervaren spelers. Buurtbewoners maken zo op een gezellige manier kennis met elkaar, met de sport Jeu de boules en met DBC Karro-Deux. Er staat voor iedereen een drankje klaar en na afloop ontvangt iedere bezoeker een leuke herinnering. Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van WijDeventer.

Aanmelden
Vooraf aanmelden (tel.nr. 0570-672130) is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld. Meer informatie kunt u vinden op www.karrodeux.nl.