Stedendriehoek

Kijkje in vijftig monumenten

DEVENTER – In het tweede weekend van september, tijdens Open Monumentendag Deventer, openen vijftig monumenten hun deuren voor publiek. Het thema voor dit jaar is Levend Erfgoed.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn van 10.00 tot 17.00 uur vijftig monumenten in de gemeente Deventer opengesteld voor het grote publiek. Deze dagen bieden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer. Amateurkoren en vocale ensembles trekken, onder de noemer Korenlint, op zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur van de ene naar de andere markante erfgoedlocatie in de binnenstad. De Route van Goud, een speurtocht speciaal voor kinderen, gaat door de Assenstraat en de Polstraat. De andere speurtocht gaat door de Menstraat en de Bergstraat. Na afloop ligt er een kleine verrassing klaar.

Stoomtrein pendelt door Deventer

De afgelopen maanden heeft Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) met tal van vrijwilligers gewerkt aan het herstel van de authentieke luiken op station Deventer. Speciaal voor Open Monumentendag is over het NS-station Deventer, dat in 2020 precies 100 jaar bestond, een film gemaakt. De film wordt getoond in filmtheater MIMIK. Op zaterdag pendelt er een replica van een stoomtrein uit 1885 die je langs verschillende plekken in de stad brengt.

Oranjevereniging Bathmen

Met Levend Erfgoed als thema mag levend erfgoed niet ontbreken. In samenwerking met de oudste Oranjevereniging van Nederland, Oranjevereniging Bathmen, presenteert de organisatie bij korenmolen De Leeuw een actief programma voor jong en oud. Op de landgrens Bathmen-Lettele kun je vanaf 10.00 uur meedoen met ‘vogelschieten’ en deelnemen aan een wedstrijdje klootschieten.

Nacht van Goud

Open Monumentendag Deventer heeft op zaterdagavond een gouden randje. Dan start traditiegetrouw Nacht van Goud, een avond vol exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater. Vanaf 20.30 uur starten diverse voorstellingen op acht locaties in de binnenstad. De locaties dit jaar zijn: De Hip Café, Broederenkerk, Penninckshuis, Grote Synagoge, Lebuinuskerk en Logegebouw Vrijmetselaars. Ook de Hanze Experience in de Oude Mariakerk en een kunstinstallatie in het Senzoragebouw zijn geopend voor publiek. Nacht van Goud is gratis toegankelijk.

Speciale website

De organisatie achter Open Monumentendag Deventer, erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, heeft het volledige programma van Open Monumentendag Deventer 2023 gepubliceerd op openmonumentendagdeventer.nl. Tijdens het weekend zijn er bij het informatiepunt gratis wandelkaarten verkrijgbaar.