Stedendriehoek

Keti koti vieringen

Afgelopen zaterdag, 1 juli werd in Deventer op 5 verschillende locaties keti koti gevierd met een gezamenlijke maaltijd, optredens, verhalen en dialoog. De maaltijden waren in het Stadhuis, bij Mimik, bij Cambio, de Ark en de Schalm. Het initiatief is genomen door Samen vrij!Deventer, een samenwerking tussen Studio EM, het Etty Hillesum Centrum en dEVENTer. 

Free Heri Heri

Zaterdag hebben 250 mensen een gratis Heri Heri maaltijd mee kunnen eten. Vanaf donderdag 29 juni is er in de keuken van Cambio groente gesneden en gekookt door een groep van vrijwilligers onder leiding van een professionele chef.

Heri heri  is een Surinaams gerecht dat bestaat uit cassave, zoete aardappel, gezouten en gedroogde vis (bakkeljauw), bakbanaan, selderij, ui en ei. Het is afgeleid van een gerecht dat gegeten werd in Suriname door tot slaaf gemaakten, en wordt nu met Keti Koti als feestelijk gerecht gegeten om te herdenken. In het stadhuis is de maaltijd ingeleid met een Surinaams ritueel door Ronaldo Cadogan.

Optredens en dialoog

Op de verschillende locaties hebben Suehaylee Vergouwen en Tessa Gabriels een aangrijpend en persoonlijk spoken-word optreden gegeven geïnspireerd op deze speciale dag en de betekenis van keti koti, wat letterlijk het verbreken van de ketenen betekent.  Ook hebben Dyon Brouwers en Romee Pama, leerlingen van het Corberic een verhaal gedeeld uit het project Koloniale sporen in mijn buurt. De verhalen zijn nog tot eind juli te zien in het Etty Hillesum Centrum.

Studenten van Saxion van de minor intercultureel werk hebben zich verdiept in de slavernij geschiedenis en dialoogvragen gemaakt voor aan tafel. Via een feestelijke placemats en kaartjes ging iedereen in gesprek met elkaar. Soms wat schuchter maar vooral benieuwd en open naar de verhalen die we niet genoeg gehoord hebben. Dus volgend jaar komt er weer een Free Heri Heri for all.

Voor meer informatie info@ettyhillesumcentrum.nl