Stedendriehoek

Kerkwoning monument van het jaar

De Graaf van Burenstraat 12 is door het publiek uitgeroepen tot ‘Deventer monument van het jaar’. Titi en Jan Jaap Lems wisten met hun kerkwoning zowel de jury als het digitale stemmerspubliek te overtuigen.

Met maar liefst 13.000 stemmen is de monumentenverkiezing een ongekend groot succes gebleken. De kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat van Titi en Jan Jaap Lems is met 5.828 stemmen de overtuigende winnaar van de verkiezing. “Ik was al helemaal verbaasd dat we genomineerd waren. In eerste instantie had ik verwacht dat de kerk van Bathmen ging winnen, want die hebben natuurlijk zoveel inwoners die allemaal op de kerk gaan stemmen”, zegt Lems. Naast de prestigieuze titel krijgt familie Lems ook een 3D-opname van hun kerkwoning.

Zoeken en dwalen door de stad

De verkiezingsuitslag werd bekend gemaakt tijdens de presentatie van het digitale programma van Open Monumentendag in de Lebuinuskerk. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal presenteerde hierbij ook een digitale speurtocht ‘Zoeken & Dwalen’ door de stad. De speurtocht is gemaakt in samenwerking met VVV Deventer en is gericht op kinderen en volwassenen. De izi.travel app is ontwikkeld om de stad beter te leren kennen. De routes leiden door het Bergkwartier en tussen de Assenstraat en Polstraat, de twee oudste straten van de stad.

Dèventers klankenplankje

In de Lebuinuskerk werd verder het Dèventers klankenplankje onthuld. Het klankenplankje is ontwikkeld in het kader van het jaarthema ‘Leermonument’ van Open Monumentendag. Het Deventer klankenplankje met bijbehorend verhaal ‘Nöör de stad’ is bedacht door René Berends en is speciaal gemaakt voor het primair onderwijs in de gemeente Deventer. Het doel van het klankenplankje is om leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met het Deventers dialect en het van Deventer oorsprong aloude leesplankje. Cultuurwethouder Carlo Verhaar nam het eerste exemplaar in ontvangst.