Stedendriehoek

Kamercantates in Penninckshuis

DEVENTER – Op zaterdag 11 november, van 15.00 tot 16.00 uur, verzorgt de Stichting Zaterdagmiddag Concerten weer haar maandelijkse concert, ditmaal in het Penninckshuis, Brink 89 in Deventer. 

Opnieuw treedt een nieuwe generatie van talentvolle musici op, deze keer het jeugdige ensemble La Sirena. Het ensemble werd opgericht in 2021 binnen het Utrechts Conservatorium en heeft als vaste leden Joana Guiné (stem en blokfluit), Sevastianos Motorinos (klavecimbel) en Héloïse Godefroi (barokcello en stem).

Hun uitvoeringsrepertoire bestaat uit kamercantates en liederen, begeleid door basso continuo. La Sirena streeft ernaar om de belangrijke retorische, poëtische en dramaturgische aspecten te verkennen die essentieel waren in de uitvoeringspraktijk van 17de– en 18de– eeuwse muziek.  De cantate was een geliefd genre in die barokperiode en werd in heel Europa uitgevoerd in de intieme zalen van zowel de adel als de burgerhuizen. Veel barokrepertoire uit de genoemde periode moet nog worden verkend, zowel van onbekende componisten alsook van de meest geliefde creatieve geesten. De voornaamste missie van La Sirena is om dit repertoire onder de aandacht te brengen van het hedendaags publiek en de rijkdom van de poëzie en emotionele inhoud ervan te tonen.

Het programma heet Ces Yeux Coupables (Die Schuldige Ogen) en bevat werken van François Couperin,  Sébastien le Camus, Sébastien De Brossard, Michel Lambert, Elisabeth Jacquet en Honoré d’Ambruys.