Stedendriehoek

Kaartverkoop voor Matthäus Passion van start

De drie uitvoeringen van de Matthäus Passion in de Deventer Bergkerk vinden plaats op drie dagen in de week voor Pasen: woensdag 27 maart, Witte Donderdag 28 maart en Goede Vrijdag 29 maart. Een heerlijke traditie waar niet alleen bezoekers zich op verheugen. Ook de musici, solisten, koorzangers, dirigent en de organisatie kijken ernaar uit.

Kruisopstelling een unieke beleving
De schitterende Bergkerk biedt als kruisbasiliek de mogelijkheid om deze passie uit te voeren in de originele kruisopstelling. In deze opstelling krijgt de dubbelkorigheid van de Matthäus Passion meer betekenis. Zo zijn de eerste uitvoeringen in de tijd van Bach ook uitgevoerd, te beginnen vanaf 1736. De beide koren I en II staan tegenover elkaar. Het jongenskoor staat daar – voor het orgel -weer dwars op. Dat maakt de kruisvorm compleet. Het publiek zit er middenin. Je hoort en ziet wat er tussen de koren, orkesten en solisten gebeurt. De dialogen, het verhaal én de muziek komen helemaal tot leven. Een groot aantal bezoekers vanuit het hele land keren na hun eerste ervaring jaarlijks terug.

Een keur aan solisten

Voor 2024 zijn er weer zes topsolisten gecontracteerd. De in Engeland geboren en opgeleide zanger Kieran White vervult de rol van Evangelist. Hij begon als koorzanger in Sherborne Abbey. Hij studeerde af aan de Royal Academy of Music en behaalde cum laude een master. Tijdens zijn studie ontving hij een beurs van de Kohn Stichting voor zijn rol als solist in de Bach Cantates. Hij vestigde zich al snel als een veelgevraagd solist in Europa waar hij samenwerkt(e) met veel toonaangevende ensembles en dirigenten. Berend Eijkhout neemt de rol van Christus op zich. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al vanaf het begin van zijn carrière werkte hij als baritonsolist samen met de meest uiteenlopende gezelschappen en dirigenten: onder anderen Jos van Veldhoven, Antony Hermus, Ton Koopman en Daniel Reuss. De complete line-up: Kieran White, Berend Eijkhout, Griet De Geyter – sopraan, Luciana Mancini – alt, Erlend Tvinnereim – tenor en David Greco – bas.

De uitvoerende koren zijn Deventer Vocaal Ensemble, Nieuw Vocaal Ensemble en het Stadsjongenskoor Oldenzaal. Het barokorkest Concerto d’Amsterdam is sinds vele jaren actief op Nederlandse en buitenlandse podia. Het orkest bestaat uit een groep gedreven musici die zich hebben gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. De focus ligt op de zeventiende en achttiende eeuw en de musici spelen op instrumenten uit die tijd. “Na bijna 300 jaar heeft de Matthäus Passion nog niets aan zeggingskracht heeft ingeboet”, aldus dirigent Klaas Stok.

Voor meer informatie en kaartverkoop: matthauspassiondeventer.nl