Stedendriehoek

Jubileumweek voor groot en klein

DEVENTER – Aan de oever van de IJssel werd in 1962 het Deventer IJsselstadion geopend. Het was de tweede kunstijsbaan van het land en de vierde ter wereld. Ruim acht miljoen bezoekers later maakte het IJsselstadion in 1992 plaats voor het multifunctionele Sport en Belevingscentrum De Scheg.

Tijdens een feestelijke ceremonie op 8 oktober 1993 opende toenmalig Prins Willem-Alexander in de wijk Colmschate de nieuwe kunstijsbaan De Scheg. Deze kunstijsbaan maakt deel uit van het Sport en Belevingscentrum De Scheg aan het Piet van Donkplein, met onder meer een overdekt zwemparadijs, sporthallen, squashbanen en saunavoorzieningen. Eigenaar van De Scheg, N.V. Deventer Ontwikkelingsmaatschappij Sportcomplexen, is onderdeel van de Gemeente Deventer en maakte in 2009 de transformatie naar Sportbedrijf Deventer.

De Scheg is door de jaren heen gemoderniseerd; zo is de ijsbaan half overdekt. “Ook is de programmering afgestemd op de behoefte van onze gasten”, aldus directeur Aschwin Lankwarden. “De cultuur van het bedrijf is daarbij van groot belang. Er is veel aandacht besteed aan gastvrijheid en gastgericht werken.” Een onderwerp waar het Sportbedrijf zich nog dagelijks mee bezig houdt: “Wat willen onze gasten? Het is belangrijk dat onze gasten zich bij ons thuis voelen.”

De Scheg kent een breed publiek, van onder anderen recreatieve bezoekers, schaatsers en banenzwemmers, verenigingen en scholen. Om het jubileum met een ieder te kunnen vieren, worden er van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 oktober uiteenlopende activiteiten georganiseerd.
Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis onthult op zaterdag 20 oktober om 17.00 uur de Wall of Fame. Maar liefst dertien foto’s van grote kampioenen van de Deventer IJsbaan bekleden vanaf dat moment de muren van de ijsbaan. Aansluitend start om 18.00 uur de IJsselcup, het symbolische startschot van het schaatsseizoen en de selectie voor het World Cup Kwalificatie Toernooi.

Op dinsdag 23 oktober is er een spannende De Scheg Quiz-avond. Woensdag 24 oktober staat volledig in het teken van de jongste bezoekers van De Scheg. Het kinderprogramma is gevuld met vrolijke activiteiten, waaronder priksleeën, kinderschminken, schaatsen met ijsprinsessen, zwemmen met echte zeemeerminnen en als hoogtepunt de show van André van Duin-imitator Bart Juwett.

Verenigingen en vriendengroepen kunnen op donderdagavond 25 oktober kennismaken met funcurling, de sport van de bezems op het ijs. Op vrijdagavond 26 oktober barst het feest los met Goede Tijden, Slechte Tijden-ster en DJ Ruud Feltkamp, die zowel in het zwembad als op de ijsbaan zal draaien en waar bezoekers tegen het reguliere tarief van kunnen genieten. De jubileumweek sluit zaterdag 27 oktober vanaf 17.00 uur af met de altijd spectaculaire KPN Marathon Cup: 125 rondes vol actie. Oftewel: vijftig kilometer sprints, demarrages, ploegenspel. Een strijd tot de sterkste overblijft.
Zie de website www.descheg.nl/jubileumweek