Stedendriehoek

Jubilerende Deventer FotoKring bruist van energie

DEVENTER – Dit jaar viert de Deventer FotoKring haar 60e verjaardag. De op één na grootste fotokring van Nederland telt 90 leden. Naast de jaarlijkse expositie in de Lebuïnuskerk zal Deventer middels meerdere activiteiten, die voor iedereen toegankelijk zijn, bij de feestelijkheden worden betrokken.

In de afgelopen jaren is steeds gebleken dat de belangstelling tot ver buiten Deventer reikt. Dat blijkt onder andere uit het feit, dat de publieksprijs van de jaarlijkse expositie steeds verder weg afgeleverd moet worden.

Symposium
De centrale datum voor de activiteiten is zaterdag 2 september. In de Deventer Schouwburg zal een symposium worden georganiseerd. Het wordt een middagprogramma, waarvoor prominente gastsprekers uit de wereld van de fotografie zijn uitgenodigd. Ruben Terlou en Hans Aarsman verzorgen een boeiend programma. Via de website van de Deventer Schouwburg kunnen belangstellenden een kaartje boeken voor €17,50.

Markant Deventer
De route naar de markt vanaf de Boreel zal worden aangekleed met foto’s op banners van bekende markante marktkooplieden die al jaren, soms generaties lang, op de Deventer warenmarkt staan. Vanaf half augustus tot na 2 september zal dit plaatsvinden. Zo’n dertigtal marktkooplieden omarmen dit initiatief. Na afloop krijgen zij de banner om in hun kraam te kunnen gebruiken.

Dichter bij Deventer
Een fotograaf wordt gekoppeld aan een Deventer dichter met de intentie elkaar te inspireren tot een foto met een gedicht of tot een gedicht met een foto. In samenwerking met het Deventer Dichterscafé gaan 30 combinaties aan de slag. Dat levert niet alleen leuke nieuwe contacten op, maar ook verrassende invalshoeken. Dit initiatief resulteert in een boek over Deventer. Bij de VVV en online is het vervolgens te koop.
Tevens worden de foto’s voorzien van de gedichten afgedrukt op doeken, die in de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis een half jaar te bezichtigen zijn vanaf half augustus. Hiervoor wordt een speciale opening georganiseerd. De doeken zijn te koop: 50% van de opbrengst komt ten goede aan de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis.

Kinderfotowedstrijd
Tegenwoordig is fotograferen technisch gesproken voor iedereen toegankelijk. Daarom organiseert de Deventer FotoKring speciaal voor de jeugd tot en met 16 jaar een Kinderfotowedstrijd. Het thema is in de sfeer van het theater. Via de speciale website www.60jaardfk.nl  kunnen de foto’s worden ingestuurd. De drie winnende foto’s van de zes categorieën worden tentoongesteld in de schouwburg tijdens het symposium en in de Lebuïnuskerk tijdens de jaarlijkse expositie. Voor de uiteindelijke winnaar is er een mooie prijs. Een jury beoordeelt alle inzendingen.

Expositie in Lebuïnuskerk
De jaarlijkse, grote expositie vindt plaats van 2 augustus tot en met 3 september. Op verschillende thema’s laten de leden van de Deventer FotoKring hun mooiste resultaten zien en dingen daarmee naar de Zilveren Camera. Er wordt gestreden in zes categorieën: uit de zes winnaars per categorie wordt de uiteindelijke winnaar gekozen door de jury. De officiële opening is op 3 augustus.