Stedendriehoek

‘Jonge generatie moet leren met afval om te gaan’

(Foto: Ben Vroom)

door Gerreke van den Bosch

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga bracht vrijdagochtend 3 september een bezoek aan de Koekstad op zijn ‘Wakkere Wegwerpers Turbo Tour’. De tocht van 300 kilometer leidt vanaf Den Ham naar Den Haag. Tinga: “Doel is onderzoeken hoe afvalscheiding in de klas standaard kan worden. Deventer is een voorbeeld hoe de zaken goed geregeld zijn.”

Met zijn board onder zijn arm geklemd wandelde de surfer naar het stadhuis, waar de surfbus al geparkeerd stond. Na de koffie werd het interactief lesprogramma van Circulus-Berkel gepresenteerd en de ansichtkaart voor oproep afvalscheiding ondertekend. “Niet op alle scholen is het goed geregeld. In Deventer zie ik goede onderlinge samenwerking. In Deventer scheiden bijna alle scholen hun afval al sinds 2012. De klas is in feite het startpunt voor het leren omgaan met afval. Daar begint bewustwording van de wegwerpmaatschappij. We geven de jonge generatie mee hoe zij met hun spullen en afval om moeten gaan. Ik ben voor ik hier kwam op scholen in Terwolde en Wijhe geweest om een prestentatie te geven. Daarna heb ik de plank weer in het water gelegd en ben naar Deventer gesupt. Dat was hard werken stroomopwaarts, maar ik mag niet klagen want de weergoden zijn mij gunstig gezind.”

Merijn kwam in 2014 in actie tegen plasticvervuiling en de plasticsoep. Hij studeerde af als bioloog en is daarnaast gedreven kunstenaar en gepassioneerd surfer. “Ik ben gek op avontuur en houd ervan mensen te verbinden. Wat mij drijft is het geloof dat we samen het verschil kunnen maken. Je leest er alles over in mijn nieuwe boek Plastic Soup Surfer.”

Met de jaren is het Plastic Soup Surfer Team uitgebreid met mensen die hun professionele vaardigheden willen inzetten voor het goede doel. Vaak is hun bijdrage pro-deo, maar bij grote projecten, campagnes en expedities betaalt Stichting Plastic Free Sea vergoedingen. “Ik ben er fulltime mee bezig. Ik ben in de eerste plaats activist. Ik doe dit uit idealisme. Het is allang geen hobby meer. Er spelen enorme belangen in beleid en afvalscheiding. Zo’n expeditie als deze op touw zetten is zeker geen ontspanning. Alhoewel ik moet zeggen dat als ik op mijn board sta er veel mooie momenten zijn. Ik kan daar wel van genieten, maar ik wil straks als ik in Den Haag ben wel resultaten zien voor alle betrokken partijen. Als alles volgens planning verloopt wordt vrijdag 10 september om 14.00 uur een motie ondertekend.”