Stedendriehoek

Is jouw tuin binnenkort de groenste tuin?

DEVENTER – Steeds meer mensen willen af van hun volledig betegelde tuin. Snikheet in de zomer, wateroverlast bij het kleinste regenbuitje en telkens maar weer die groene aanslag verwijderen. Door die verstening is ook de natuurlijke’ leefomgeving van stadsdieren

vlinders vleermuizen bijen en egels in rap tempo afgenomen.

GroenLinks Deventer vindt dat de natuur wel wat hulp kan gebruiken en wil daarom Deventenaren helpen om hun betegelde tuin om te toveren tot een kleine dierentuin vol flora en fauna, want … elke vierkante meter groen is winst voor vogels en insecten’.

“En het is toch veel fijner te ontspannen in een groene tuin bij het geluid van de vogeltjes en het gezoem van de bijtjes. GroenLinks roept mensen op om hun eigen tegeltuin aan te melden. Begin juni komt de fractie dan langs om de uitgekozen tuin onder handen te nemen.”

 Betegelde tuinen zijn niet goed voor natuur en milieu. “Al die versteende tuinen leiden tot overbelasting van het riool tijdens hevige regenbuien opwarming van de stad (stenen houden de warmte lang vast terwijl groen verkoelt) afname van de stadsnatuur: vogels zoogdieren (bijvoorbeeld egels) en insecten (bijvoorbeeld bijen en vlinders) hebben niets te zoeken in een betegelde tuin. 

Iedere vierkante meter draagt bij aan een beter stadsklimaat. GroenLinks roept de Deventenaren daarom op om hun eigen tuin te vergroenen. Om het goede voorbeeld te geven zal de fractie binnenkort zelf aan de slag gaan met onttegelen en vergroenen van een klein stukje van je tuin.

Wil je je eigen tuin onttegelen maar heb je weinig geld natuurvrees of geen groene vingers? Stuur een foto en motivatie voor 1 juni naar: fractieleden@gldeventer.nl.

“Wij kiezen de ergste vertegelde tuin uit en komen in juni langs om een stukje vergroening te brengen. De uitslag wordt op 1 juni bekend gemaakt.”