Stedendriehoek

Intervisie biedt hulpmiddel voor kleurenblindheid

DEVENTER – Kleurenblindheid is een veel voorkomende aandoening, vooral bij mannen. Maar liefst 1 op de 12 kan bepaalde kleuren, vooral in het rode en groene spectrum, niet goed van elkaar onderscheiden. Bij vrouwen is dat bij 1 op de 250. De aanname was altijd dat je er mee moet leren leven. Toch is er een hulpmiddel dat kleurenblindheid gedeeltelijk kan opheffen.

Wat is kleurenblindheid?
Opticiens en contactlensspecialisten Thijs en Kim van Intervisie Deventer lichten het toe: “De meeste mensen met kleurenblindheid zijn niet volledig blind voor kleuren, maar hebben moeite met het onderscheiden van specifieke kleuren en tinten. Normaal gesproken komt er licht het oog binnen, wat drie fotopigmenten activeert die gevoelig zijn voor verschillende delen van het kleurenspectrum (blauw, groen en rood). In een normaal oog overlappen de groene en rode fotopigmenten. Bij mensen met kleurenblindheid is deze overlapping groter, wat het moeilijker maakt om verschillende tinten van elkaar te onderscheiden. Met een speciaal ontwikkeld filter in een glas kan de drager de golflengtes van rood en groen wel beter onderscheiden, doordat deze op het netvlies apart worden geprojecteerd. Het procedé is bij toeval ontdekt en de Amerikaanse firma EnChroma heeft het doorontwikkeld. Wij zijn de enige opticien in het oosten van Nederland waar EnChroma te verkrijgen is.”

Kleurenblind? Doe een rondje Deventer
Van plan om een nieuwe zonnebril op sterkte aan te schaffen en last van kleurenblindheid? Je kunt bij Intervisie Optiek een kleurentest uitvoeren om het type kleurenblindheid vast te stellen. Je kunt ook met één van de aanwezige demobrillen van EnChroma een rondje door de stad lopen. Tijdens het dragen zul je merken dat het onderscheid tussen de verschillende kleuren weer terugkomt. Een compleet nieuwe beleving! De glazen zijn er in drie varianten. De donkerste, die het beste werkt, een iets lichtere variant en de indoorversie voor in huis. Bevalt het effect, dan kunnen de EnChromaglazen op de gewenste sterkte worden gemaakt voor het gekozen montuur.

Meer weten? Stap dan eens binnen bij Intervisie Zien en Horen Deventer, Keizerstraat 35 of bel 0570-614645