Stedendriehoek

INSPIRATIE’WEEK zonder vlees’ voor en door Deventenaren

Van maandag 8 tot zondag 14 maart wordt landelijk de ‘Week zonder vlees’ georganiseerd. Samen met vijf ondernemers uit Deventer organiseert het Duurzaamheidscentrum daarom een INSPIRATIE’WEEK zonder vlees’ vol leuke tips & tricks om je vingers bij af te likken! Je kunt zelf een groot verschil voor een duurzame wereld maken door een dieet dat zoveel mogelijk plantaardig is met verse, pure producten.

Minder vlees eten maakt een groot verschil voor het klimaat. De productie van vlees veroorzaakt veel van de broeikasgassen CO2 en methaan. Je draagt dus bij aan vermindering van CO2 uitstoot. Samen maken we het verschil en dat hebben ook de betrokken ondernemers begrepen! Maar ook dat een maaltijd zonder vlees natuurlijk wél lekker en voedzaam moet zijn. Zij delen hierover graag hun ideeën tijdens de INSPIRATIE’WEEK zonder vlees’ die je hier online kunt volgen. Iedere dag verschijnt een inspirerende post in dit online evenement. Daarnaast kun je meedoen met een webinar en er komen leuke acties van deze ondernemers voorbij.

Maandag 8 maart: K.eetmee

“Wat doe ik met tofu? En 5 andere alternatieven voor vlees” – dat is waar Cathy Verschoor van K.eetmee zich op richt in haar webinar. Cathy is natuurvoedingsdeskundige en natuurkok: ‘Een heel groot verschil dat je zelf kunt maken voor een duurzame wereld is te kiezen voor een zoveel mogelijk plantaardig dieet met verse, pure producten en het tegengaan van voedselverspilling,’ vertelt ze. ‘Je kipfilet vervangen door kipstuckjes of een andere vleesvervanger is een makkelijke en logische stap als je minder of geen vlees meer wilt eten. Maar wat als je verder wilt dan de vleesvervanger? Moet je dan tofu gaan eten? En hoe maak je dat dan klaar zodat het ook lékker is (en ook je partner en kinderen het lusten)? Daar gaat het webinar over.’ Het webinar is op woensdag 10 maart, van 20:00-20:45. Registreren kan vanaf maandag 8 maart via de link die gepubliceerd wordt in het online evenement.

Dinsdag 9 maart: No-Peanuts

Joliene van Es, van het Deventer bedrijf No-Peanuts schrijft deze dag een blog, en daagt je op haar eigen website uit voor een Vega-Challenge voor de week erna, met vijf vega-recepten en een cadeautje voor wie een bestelling plaatst. ‘Dan ontvang je de ingrediënten en de recepten thuisbezorgd in Deventer’, vertelt Jolien. ‘Sinds de Support Your Locals actie in Deventer ben ik gaan beseffen dat er zoveel prachtige, duurzame, lekkere en eerlijke producten worden gemaakt in onze directe omgeving en dat deze de stad nauwelijks bereiken. Dat haal ik naar jouw keuken, zodat jij heel gemakkelijk kunt koken waar je zin in hebt!’

Woensdag 10 maart: Munt&Marjolein

We publiceren een nieuwe blog van Marjolein Cozijnsen waarin zij tips deelt over hoe je verandering van eetpatroon het beste aan kunt pakken om meer vegetarisch te eten. Ze deelt daarbij een simpel recept, dat ook geschikt is om mee te nemen naar je werk. En ze heeft een actie waarbij mensen een gratis check van hun voedingspatroon kunnen winnen!

Donderdag 11 maart: Groente van Zus

De zussen Anke en Carlijn runnen de biologische catering Groente van Zus. Zij hebben een vegetarische verrassingsborrelbox voor twee personen samengesteld speciaal voor deze ‘week zonder vlees’ voor een leuke prijs. Er is een beperkt aantal, dus bestel snel! Hou dus op deze dag het online evenement in de gaten.

‘Of Groente van Zus mee wil doen? Natuurlijk willen wij dat!’, zo reageerden de zussen. ‘Als cateringbedrijf met een focus op groenten én duurzaamheid, is een week geen vlees eten iets dat wij met alle liefde willen ondersteunen. Want elke stap die je zet, groot of klein, heeft een positieve invloed!’

Vrijdag 12 maart: BioToko Deventer

Op vrijdag publiceren we een blog én kortingsactie van Thomas, de eigenaar van BioToko Deventer, die sinds december 2020 in Deventer gevestigd is. Hij werkt alleen met biologische producten. ‘Als er nieuwe gerechten worden ontwikkeld kiezen wij er voor om een vegetarisch gerecht te bedenken,’ vertelt Thomas. ‘Met uitsluitend groenten, of met tahu of tempeh.’ De kortingsactie die we publiceren kun je gebruiken bij je volgende bestelling. Houd daarvoor het online evenement goed in de gaten!

Meer informatie

Meer informatie op www.dcdeventer.nl. Het Duurzaamheidscentrum van Deventer is gevestigd in de stadsetalage van het gemeentehuis, bij de hoofdingang aan het Grote Kerkhof. Er is een grote hoeveelheid informatie over duurzaamheid en verduurzaming beschikbaar, over een allerlei onderwerpen. Van isolatie en zonnepanelen, tot elektrisch rijden, groene daken en vergroening van huis en tuin. Vanwege Corona is het centrum tijdelijk gesloten. Het is wel mogelijk om gratis telefonisch energieadvies te ontvangen, online jouw duurzame vraag te stellen of online een afspraak te maken met een energiecoach van Deventer Energie, voor een persoonlijke (en gratis) scan van je woonhuis.