Stedendriehoek

Impacter heeft grote impact

Na een nieuwe subsidieaanvraag en een paar spannende weken in afwachting is er goed nieuws voor jongerenorganisatie Impacter: zij mogen de komende drie jaar weer tweeduizend jongeren ondersteunen in hun zoektocht naar zichzelf en hun rol in de maatschappij.

Ook na coronatijd is er een grote stijging te zien in het aantal jongeren dat mentale problemen of prestatiedruk ervaart. De organisatie is trots dat het positieve effect van Impacter wordt erkend én dat er uitbreiding mogelijk is voor drie nieuwe gemeenten. Daarmee nemen er nu in totaal vijftien gemeenten in Noordoost-Nederland deel aan het project.

Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het doel van Impacter is om jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud inzicht te geven in hun eigen vaardigheden, zelfvertrouwen op te laten doen en te laten ervaren hoe het is om iets voor de samenleving te doen. Waar het een paar jaar terug allemaal begon in Zwolle, vindt er nu een uitbreiding plaats naar 15 projecten in 14 gemeenten in het Noordoosten van Nederland. Impacter was al actief in de gemeenten Zwolle, Deventer, Twenterand, Borger Odoorn, Fryske Marren, Emmen, Stadskanaal, Steenwijkerland, Hof van Twente en Almere. Daar komen nu ook de gemeente Olst-Wijhe, Veendam, Oldambt en Emmeloord bij.

Verschillende behoeftes
Melvin Dijkema, projectleider van Impacter: “We zien dat Impacter werkt. De afgelopen twee jaar hebben we jongeren laten doen en laten ervaren. We hebben verschillende jongeren gezien met diverse behoeftes en talenten, jongeren met een droom, die iets willen doen voor de samenleving en jongeren die nog geen idee hadden welke kant ze op wilden. De jongeren hebben een grote impact op Deventer gemaakt en Deventer op de jongeren. Een win-winsituatie.” Naast het reguliere traject, waar de jongere individueel wordt begeleid door een jongerencoach, kunnen jongeren ook in groepen terecht binnen het project ImpacterLAB. In Deventer is Impacter een onderdeel van Deventer Doet.

Ondersteuning is noodzakelijk
De afgelopen twee jaren waren extra bijzonder voor Impacter, omdat jongeren in coronatijd de organisatie meer nodig hadden dan ooit. De werkwijze moest met de maatregelen mee veranderen; zo werden er op verschillende plekken nieuwe teams getraind via Zoom, iets wat nog niet eerder was gedaan. Projectleider Melvin ziet nog steeds een stijging in het aantal jongeren dat mentale problemen en prestatiedruk ervaart. “Impacter is er om jongeren te laten zien dat je al goed bent zoals je bent. We zorgen dat jongeren gehoord worden, kijken naar hun talenten, dagen ze uit om hun mening te laten horen en zorgen er vervolgens voor dat er iets met de mening van jongeren wordt gedaan.”

Voor meer informatie: www.impacternederland.nl.