Stedendriehoek

Ilona Ordelman (Bij de Halte) wint Ab Harrewijn Prijs 2019

DEVENTER – Op maandag 13 mei ontving initiatiefnemer Ilona Ordelman, van de ontmoetingsplaats Bij de Halte in de wijk Zandweerd te Deventer, de Ab Harrewijn Prijs 2019. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of groep, die zich heeft ingespannen voor de rafelrand van de samenleving. De jury, onder voorzitterschap van Kees Vendrik, overhandigde de prijs tijdens een inspirerende bijeenkomst in de Pauluskerk te Rotterdam.

Door het bieden van een plek in de wijk waar buurt, bedrijfsleven en zorg samenkomen, bundelt Bij de Halte krachten. Als Hanzestad was Deventer lid van het Hanzeverbond. Dit is van oorsprong een samenwerkingsorganisatie. De huidige maatschappelijke uitdagingen vragen opnieuw om een samenwerkingsverbond. Dit is een plek waar zorg, aandacht, business en initiatieven van de buren samenkomen, maar ook participatie, sociaal en duurzaam ondernemen en Social Return On Investment (SROI).

Vanuit de jury
De jury hanteert geen harde criteria, maar let bij ieder project wel op bepaalde aspecten: de rol van de initiatiefnemer, emancipatie van de doelgroep en verbindende kwaliteiten van het initiatief. “De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Bij de Halte een veelheid aan activiteiten bij elkaar brengt”, staat er in het rapport. “Het is een huiskamer voor de buurt, maar zzp’ers vinden er ook een werkplek. Wie werk of zorg zoekt, wordt er op het juiste spoor gezet. Door ruimtes te verhuren verwerft men eigen inkomsten. Het eindresultaat is een bijzondere samenleving waarin aandacht voor elkaar centraal staat.”

Foto links midden: Ilona Ordelman