Stedendriehoek

IJsselbiënnale uitgesteld tot zomer 2021

DEVENTER/ZUTPHEN – De IJsselbiënnale wordt uitgesteld naar 2021. De mondiale coronacrisis heeft zo’n grote impact op onze maatschappij dat de afgelopen weken in snel tempo duidelijk is geworden dat het onmogelijk is om een volwaardige IJsselbiënnale te organiseren.

“De onzekerheid en beperkingen die de crisis met zich meebrengt,  en de grote vraag of een dergelijk evenement aanstaande zomer wel verantwoord  kan plaatsvinden,  noodzaken ons  het evenement uit te stellen”, vertelt Mieke Conijn, directeur van de IJsselbiënnale. Ze vindt het pijnlijk dat het project uitgesteld moet worden, net als het hele team:  “Het is ongelofelijk en onvoorstelbaar hoe snel de wereld veranderd is. Het is pas anderhalve maand geleden dat we met trots de 25 kunstenaars van de kunstroute en het nieuwe campagnebeeld van de IJsselbiënnale 2020 presenteerden. Het uitstellen heeft grote gevolgen en is ontzettend jammer voor het hele team, de kunstenaars, de vele partners én voor ons publiek.”

Ze vervolgt: “Veel mensen geven, vooral ook in deze tijd, aan erg uit te kijken naar  de  kunstroute deze zomer. Landschap en kunst bieden beide immers troost en hoop en dat hebben we nu meer dan ooit nodig. Maar vanzelfsprekend zijn gezondheid en veiligheid vele malen belangrijker. Dus we hebben samen met onze partners geconcludeerd dat uitstel noodzakelijk is. Gelukkig zien we veel begrip bij de financiers en verwachten we volgend jaar alsnog een prachtig programma te kunnen realiseren.”

Wèl alternatief project
Hoewel uitstel van de IJsselbiënnale dus noodzakelijk is, ziet het team juist nu, in deze onzekere tijden, het belang van kunst en cultuur. Conijn: “Daarom bieden we graag een bescheiden alternatief project, samen met partners en cultuurmakers. Hoe dat project er precies uit komt te zien, hangt af van de geldende maatregelen en hoe deze zich ontwikkelen de komende tijd. Uitgangspunten zijn kunst en landschap, troost en hoop. De afgelopen tijd zijn er veel ideeën besproken via digitale overleggen vanuit huis. Via onze website en sociale media houden we iedereen op de hoogte van de uiteindelijke vorm en plannen.”