Stedendriehoek

IJsHelden promoot het schaatsen

DEVENTER – Het oer-Hollandse schaatsen verliest de laatste jaren aan populariteit. Om het tij te keren nodigen dertig regionale ijsverenigingen deze week samen 70.000 basisschoolkinderen uit om deel te nemen aan het project IJsHelden in De Scheg te Deventer. Dit zodat kinderen zelf kunnen ervaren hoe spectaculair en razendsnel de schaatssport is en weer meer gaan schaatsen.

Erben Wennemars, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Ronald en Michel Mulder: al deze Olympische helden zijn hun schaatscarrière gestart in Deventer. Ook andere schaatshelden als Lotte van Beek en Jan Smeekens hebben in Deventer écht leren schaatsen. De kunstijsbaan in Deventer is dus een broedplaats voor schaatstalent en daar mag natuurlijk geen einde aan komen. Bovengenoemde namen hebben de Nederlandse schaatsliefhebbers de voorbije jaren veel kijkplezier bezorgd en ze grossierden in medailles op de grote internationale toernooien. Wereldkampioenschappen, Europese titels, Olympische medailles, het kon niet op. Deze lijst moet natuurlijk aangevuld worden met helden van de toekomst. Echter, steeds minder kinderen beginnen met schaatsen, merken ijsverenigingen aan hun ledenbestand. Om daar verandering in te brengen, starten de regionale verenigingen en De Scheg deze week het grootste schaatspromotie-evenement sinds tijden: IJsHelden.

Ruim 70.000 leerlingen van 500 basisscholen worden deze weken bezocht door leden van ijsverenigingen voor het activiteitenprogramma IJsHelden. De scholen krijgen diverse lespakketten en schaatsclinics aangeboden. De leerlingen ontvangen een papieren paspoort dat zij gratis kunnen omruilen voor een echte IJsHelden-pas. Hiermee kunnen de kinderen een paar keer gratis schaatsen bij De Scheg, proeftrainingen volgen bij de plaatselijke ijsvereniging, meedoen aan leuke activiteiten én sparen voor exclusieve IJsHelden-polsbandjes. De kinderen worden daarnaast ook uitgenodigd om bij wedstrijden als de IJsselcup aanwezig te zijn, om de IJsHelden van nu aan te moedigen. Want kinderen die beginnen aan een sport, bijvoorbeeld aan de schaatssport, spiegelen zich graag aan hun grote voorbeelden. De sportieve prestaties van de toppers inspireren de jeugd alleen maar meer om ook het beste uit hun eigen inspanningen te halen. Door middel van het project IJsHelden hopen de regionale ijsverenigingen het dalende ledenbestand weer snel ten goede te keren. Het gehele activiteitenprogramma rond het project is te bekijken op de website www.descheg.nl/ijshelden

Unieke regionale samenwerking

“Doel van het project IJsHelden is om zo veel mogelijk kinderen op een laagdrempelige en speelse plezier te laten kennismaken met de schaatssport”, vertelt Edith Braakhekke die het project namens Sportbedrijf Deventer voor de ijsverenigingen coördineert. “IJsHelden is het grootste schaatspromotie-evenement sinds tijden. Ontzettend leuk dat door deze unieke samenwerking tussen de regionale ijsverenigingen, KNSB, De Scheg en Volvo Nieuwenhuijse, de jeugd dit winterseizoen zich heerlijk kan uitleven op de schaats en een IJsHeld in zichzelf kan ontdekken.”