Stedendriehoek

Iedereen Actief On Tour

DEVENTER – Voor leerlingen uit het passend en/of speciaal onderwijs en volwassenen die zijn aangewezen op sociale werkgelegenheid is het niet altijd even gemakkelijk om aan geschikt (vrijwilligers)werk te komen. Ook sporten is voor hen niet vanzelfsprekend. Iedereen Actief (on Tour) gaat daar verandering in brengen.

“Niet alleen het vinden van een goede sport(vereniging) is voor hen vaak moeilijk, ook voor het deelnemen aan maatschappelijke activiteiten zijn de drempels hoog. Terwijl ze vaak wel vaardigheden bezitten, maar het de kunst is om die te ontdekken en tot bloei te laten komen. Iedereen Actief wil daar een steentje aan bijdragen.”

 

Deventer Sportploeg

Het begon ooit met de Deventer Sportploeg, een groep vrijwilligers die zich inzet om sporters met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen bij reguliere verenigingen. Dat is in Deventer goed gelukt, heel veel verenigingen hebben hun deuren geopend voor deze sporters en het aanbod is groot. Een grote groep sporters neemt elke twee jaar deel aan de Nationale Special Olympics.

Met de Sportcarrousel is daaraan een extra dimensie toegevoegd; (toekomstige) sporters kunnen onderzoeken welke sport bij hen past en ze worden begeleid naar verenigingen. De Sportcarrousel biedt ook stage- en vrijwilligerswerkplekken aan mensen die daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) is daarbij een van de grootste partners, maar ook veel andere (overheids)instanties zijn erbij betrokken.

 

Iedereen Actief on Tour gaat nog een stapje verder en richt zich op ontmoeten, mogelijkheden en informatie met een mobiel loket. Nieuwste aanwinst is een, voor iedereen toegankelijke, bus.

Vanuit deze bus zijn drie teams actief: een team dat in de omgeving waar de bus staat de toegankelijkheid van de buurt en de accommodaties onderzoekt (met een app), een team dat gasten ontvangt in de bus én het, voor veel mensen al vertrouwde, sportteam dat begeleiding biedt in de Sportcarrousel.

Op vrijdag 21 juli vindt de Kick Off plaats van Iedereen Actief on Tour en kan iedereen de prachtig gepimpte (ook met behulp van vrijwilligers) bus bewonderen.

 

Partners

Voor de Sportcarrousel en Iedereen Actief on Tour zijn de Gemeente Deventer, de Provincie Overijssel én de NSGK belangrijke partners. Directeur Henk-Willem Laan van de NSGK komt vrijdag 21 juli een bezoekje brengen aan de Kick Off en zal dan met eigen ogen de Sportcarrousel bekijken én hem natuurlijk even testen. Wethouder Liesbeth Grijsen mag als eerste de bus besturen en parkeren bij het KindCentrum Borgele waar de Kick Off plaats vindt. Het programma begint om 11.00 uur.