Stedendriehoek

Humoristische vertaalslag naar tekening

DEVENTER – De Deventer Geschiedenistekening van Hans Stempher is vorige week overgedragen aan Hans de Vroome in Eetcafé de 7e Hemel. De tekening stond op 7 april tentoongesteld in de eendags-expositie van kunstenaar Hans Stempher bij iM Architechten, waar het werk werd verkocht.

Tekenaar Hans Stempher staat bekend om zijn kennis en geestige anekdotes over de Deventer geschiedenis en over zijn humoristische vertaalslag naar tekening. De Deventer Geschiedenistekening toont de gehele binnenstad en telt ruim 200 historische gebeurtenissen in de stad Deventer.

Ruim tien jaar geleden begon tekenaar en geschiedenisvirtuoos Hans Stempher aan een enorme uitdaging; het tekenen van de toen nog 1240 (!)-jarige geschiedenis van Deventer. Op de tekening van 122 bij 85 centimeter staan veel bekende en minder bekende gebeurtenissen afgebeeld. Vanaf het moment dat de Angelsaksische Missionaris Lebuïnus de IJssel overstak en Deventer stichtte, tot het moment dat de Vikingen en later ook de Duitsers Deventer binnenvielen, en van de dames van lichte zeden aan de Bokkingshang tot meestervervalser Han van Meegeren op het Grote Kerkhof, het passeert allemaal de revue. Hans de Vroome: “Bij het zien van de tekening met al haar gelaagdheden waren we direct gefascineerd. We zijn er heel blij mee en bijkomstig voordeel is dat we zo de stad nog beter leren kennen.  En een steuntje in de rug van kunstenaar Hans Stempher geven we natuurlijk graag.” 

Deventer Geschiedenis Puzzel
Met de verkoop van de Deventer Geschiedenistekening is Hans Stempher met ArtNik Uitgaven gestart om van de tekening een puzzel te maken van maar liefst 3.000 stukjes. De historische gebeurtenissen zijn genummerd en met behulp van de bijgevoegde legenda makkelijk terug te vinden. De puzzel ligt vanaf 29 september in de winkels. Wil je alvast een exemplaar reserveren? Surf dan naar www.artnik.nl en krijg tot 15 juni 9 euro korting!

Puzzelmarathon
De presentatie van de Deventer Geschiedenis Puzzel zal gepaard gaan met een tweede Deventer Puzzelmarathon. Deze uitdaging is voor teams uit heel Deventer en zal op zondagmiddag 29 september plaatsvinden. De organisatie is in handen van ArtNik en Koning Willem. Houd www.artnik.nl of Facebook in de gaten voor meer informatie.