Stedendriehoek

Hulpverlener op fiets sneller naar reanimatie

DEVENTER – De Deventer ondernemer Geert Kollen, eigenaar van Stichting AED Deventer/Nederland, brengt de reanimatiefiets op de Nederlandse markt, om de aanrijtijden voor een reanimatieoproep sneller en veiliger te maken. De overlevingskans bij een hartinfarct is 16%; wanneer er een AED wordt ingezet is de overlevingskans 25%.

“Het gebruik van een AED binnen zes minuten bij een hartstilstand geeft een overlevingspercentage van 50 tot 70%. De ambulancedienst heeft vorig jaar 249 reanimatieritten gehad. Waar de gemiddelde aanrijtijd van de ambulance negen minuten was, dus 30% te laat”, aldus Kollen. Dit is in goede samenwerking tussen de ambulancedienst, gemeentes en de Stichting AED Deventer/Nederland gemakkelijk terug te brengen naar vier minuten, door binnen de gemeentes genoeg AEDS neer te hangen die 24/7 bereikbaar en goed onderhouden zijn. Als de AED’S een goed sluitend netwerk gaan vormen kunnen wij de reanimatie ook veel eerder opstarten en – wanneer de ambulancedienst er is – die netjes overdragen. Daarom wil ik ook dat iedere burgerhulpverlener herkenbaar is voor de hulpdiensten door een rood hesje te dragen; dit geeft ook een fijner gevoel voor de hulpdiensten want zij kunnen de burgerhulpverleners zo duidelijk herkennen.”

De reanimatiefietsen zijn voorzien van een alarminstallatie en een unieke code die er is ingebracht. Op de voorzijde van de fiets wordt een afsluitbare koffer geplaatst waar de AED in vervoerd kan worden. Op de bagagedrager aan de achterzijde wordt óók een afsluitbare koffer geplaatst waar EHBO-artikelen in zitten indien nodig. Kollen: “Daarom roep ik ook iedereen met een AED op om ons een e-mail te sturen; dan komen wij de AED geheel gratis controleren.”

De stichting van Kollen heeft daarnaast de aandacht liggen bij de ziekenhuizen. “Daarvoor hebben we een speciale step die op elke ziekenhuisafdeling kan worden geplaatst. Zo kunnen de collega’s sneller reageren als er hulp wordt gevraagd op een andere afdeling. Op de step hebben wij een mandje gemonteerd zodat de dienstdoende altijd wat mee kan nemen om de collega te helpen. Op de step kunnen wij ook de naam en de afdeling plaatsen van het ziekenhuis; deze steppen zijn natuurlijk ook voorzien van de unieke code en wij kunnen in de step en de fiets ook een ‘track and trace’ plaatsen. Wij zijn op dit moment ook nog bezig om voor de ziekenhuizen een ander product te ontwikkelen zodat er meer levens gered kunnen worden maar hierover later meer.”

Voor meer informatie e-mail info@stichtingaeddeventer.nl en telefoon 06-11841275.