Stedendriehoek

Huiskamers podium op festival

DEVENTER – Voor de negende editie van de Geert Groote Dag, zondag 8 oktober, heeft organisator Museum Geert Groote Huis een nieuwe formule gekozen: Het Gemeene Festival. Dit bestaat uit twee delen: een huiskamerfestival in de binnenstad van Deventer en een gezamenlijke afsluiting met soep en brood in Museum Geert Groote Huis. Het wordt een dag boordevol muziek, poëzie en goede gesprekken. Het festival duurt van 13.00 tot 19.00 uur.

“De keuze voor huiskamers als podium voor dichters, zangers en gespreksleider komt voort uit het feit dat Geert Groote de mensen op zocht in hun eigen huizen om samen vorm en inhoud te geven aan dat wat hun leven zin gaf. Een festival waarmee we in de geest van Geert Groote de klok luiden over de tijd waarin we leven. Een tijd waarin we als samenleving ons meer en meer focussen op dat wat ons verdeelt, in plaats van op dat wat we gemeen hebben, dat wat ons verbindt. Geert Groote stimuleerde de mensen om zelf na te denken en niet automatisch dat op te volgen wat het systeem van je vroeg”, vertelt Robien van Ee namens de organisatie.

Iedere gast krijgt een van de zes routes toegewezen die hem of haar leidt langs drie huiskamers. Men gaat op bezoek bij een dichter, een zanger en een gespreksleider. De performers die zullen optreden, zijn: Özcan Akyol, Johanneke ter Stege, Robin Bleeker, Karel Smouter, Iris Penning en Wibo Kosters. Er kan geen keuze gemaakt worden voor bepaalde performers: de gasten laten zich verrassen! Als afsluiter voor iedereen treedt Rodaan al Galidi op.

Özcan Akyol (Deventer, 7 april 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, 90 Minutes en zeven regionale dagbladen. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in Hard Gras en verschillende damesbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogrammas. In oktober 2012 verscheen zijn debuutroman Eus bij uitgeverij Prometheus. In het najaar van 2014 verscheen het eerste kinderboek van Akyol: Wij vieren geen feest. In februari 2016 publiceerde hij zijn tweede roman getiteld Turis. Eerder dit jaar werd de door Akyol gemaakte televisiedocumentaireserie ‘De neven van Eus’ op NPO2 en VRT uitgezonden. Hierin bezoekt hij Turkije met daar wonende familieleden als zijn belangrijkste gidsen.

Deelname aan dit festival kost €10- per persoon. Vrienden en vrijwilligers van het Geert Groote Huis betalen €5- per persoon. Kaarten zijn te koop bij de kassa van Museum Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4 te Deventer of per e-mail info@geertgrootehuis.nl. Kijk voor meer informatie over de ticketverkoop op de website www.geertgrootehuis.nl. Robien: “Maar let op: er is ruimte voor maximaal honderd gasten. Wacht dus niet te lang met uw aanmelding.”