Stedendriehoek

Honderd jaar Moederdag vier je in de Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat

DEVENTER – Zondag 12 mei is het alweer voor de honderdste keer Moederdag. Traditioneel staan op deze tweede zondag van mei alle moeders, oma’s en echtgenotes in ons land in de spotlights. Dat is overigens in veel andere landen ook zo, hoewel de data nogal eens kunnen verschillen. Hoe dan ook, neem op deze bijzondere dag eens een kijkje in de Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat.

Het initiatief om moeders tenminste één dag per jaar in het zonnetje te zetten, meer mag natuurlijk ook, is in het begin van de vorige eeuw vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. Onze middenstand zag immers wel brood in het idee. Toen bleek dat in eerste instantie vooral bloemenzaken, na een gerichte reclamecampagne in 1924, profiteerden van het initiatief, probeerden steeds meer winkels uit andere branches in de daarop volgende jaren ook in te haken door hun assortiment, al dan niet tijdelijk, aan te passen. In de aanloop naar Moederdag kwamen ze met speciale acties en aanbiedingen die het de overige familieleden makkelijker moesten maken iets voor ‘moeders’ uit te kiezen en natuurlijk aan te schaffen. Met succes, dus het is onnodig te zeggen dat Moederdag inmiddels al exact een eeuw een blijvertje is gebleken. En niets wijst erop dat dat de volgende jaren snel zal gaan veranderen, de waardering voor moeder is nog onverminderd hoog, en terecht.

Bloemen
Wat staat er zoal op het verlanglijstje van moeders, oma’s en echtgenotes? In de aanloop naar Moederdag gaan vaders, zonen, dochters en wie weet ook andere familieleden de komende dagen immers weer driftig op zoek naar iets passends. Het is niet moeilijk te voorspellen dat ook dit jaar de bloemenzaken, evenals vorig jaar, weer de meeste klanten kunnen verwachten. Maar gepersonaliseerde cadeaus zijn ook aan een opmars bezig. Daarbij kan het gaan om sieraden als oorbellen, armbanden of een ketting. Maar ook beauty-verwenpakketten bestaande uit maskertjes, handcrèmes of een lekkere geurkaars scoren hoog op de diverse wensenlijstjes.

Cadeauwinkels

Maar ook cadeauwinkels zien hun verkopen elk jaar rond deze tijd sterk toenemen. De Wereldwinkel, sinds jaar een dag een vaste waarde in het centrum van de Nieuwstraat, heeft in elk geval al op voorhand op veel extra bezoekers gerekend. Charles Plant is een van de vrijwilligers waarop het Deventer filiaal draait: “We hebben met het oog op Moederdag extra veel sieraden. Denk aan zaken als kettinkjes, armbanden, ringen en oorbellen. Sowieso is de Wereldwinkel de laatste jaren getransformeerd naar een echte cadeauwinkel, waardoor we juist rond dit soort dagen een heel aantrekkelijk adres zijn geworden om eens rond te snuffelen voor allerhande cadeautjes. Van oudsher hebben we een heel breed assortiment uit diverse ontwikkelingslanden, waaronder veel artikelen uit Nepal zoals een collectie fraaie klankschalen. Die zijn er in elke prijsklasse. Kortom, we hebben voor iedereen wat wils. En, vergeet de duurzame, recyclebare en zeer populaire Dopper-drinkfles niet. Dus loop vooral eens bij ons binnen.”

Onderscheidend

Ook De Stoelendans heeft een divers aanbod waarmee mams of vrouwlief aangenaam verrast zal worden. Zowel om te snoepen als anderszins vermaak. Juist door de bijzondere winkels onderscheiden de Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat zich. En dat onderscheidende karakter is dus ook op Moederdag een belangrijke troef. Neem mama op deze feestelijke dag bijvoorbeeld ook eens mee naar de vele andere, gezellige winkels. Beetje mooi weer erbij en klaar…