Stedendriehoek

Hommage museum aan Frits Grimmelikhuizen

DEVENTER – De Deventer componist en theatermaker Frits Grimmelikhuizen (Utrecht, 1937) exposeert vanaf zaterdag 9 december recent werk in Museum EICAS. Als componist en theatermaker is hij vooral bekend van zijn Grims Papieren Theater, tot vorig jaar gevestigd in de Papenstraat in Deventer.

Vanaf het begin van EICAS is Grimmelikhuizen een belangrijke ondersteuner (middels schenkingen en donaties) van het museum. De directie/bestuur besloot een kleine expositie van zijn nieuwe werken in te richten als hommage.

Collages

Hoewel Grimmelikhuizen nu theaterman in ruste is, gaat hij onverminderd door: nu niet meer voor zijn theater, maar voor abstracte collages van gekleurd karton. Grimmelikhuizen combineert vormen en kleuren zorgvuldig. Hij gaat daarbij vaak als een componist te werk: innerlijke muziek, intuïtie en klankkleuren leiden hem.

Van een traditioneel verhalend theater met drama’s, opera’s en sprookjes ontwikkelde Grimmelikhuizen zijn theater tot een totaaltheater waarin muziek, geluid, kleur en licht een hoofdrol spelen. Geïnspireerd door het theaterwerk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, die begin vorige eeuw vorm had gegeven aan de abstracte kunst, maakte Grimmelikhuizen in 1995 een volledig abstract spel: een verhaalloze, tekstloze voorstelling waarin de hoofdrol was toebedeeld aan kleuren, vormen en klanken; een wereld die hem zijn hele leven heeft geboeid en bezig gehouden.

Film

Het stuk werd in de tien jaren daarna meer dan tweeduizend keer opgevoerd, over de gehele wereld. In Covid-tijd maakte hij een sterk ingekorte versie van dit stuk, dat heel veel toeschouwers wist te raken. Een film hiervan is in de expositie te zien. De expositie is net als de andere drie tentoonstellingen te zien tot en met 28 januari 2024.