Stedendriehoek

Historisch Café in CODA

APELDOORN – Het eerste Historisch Café van 2024 staat gepland op de tweede vrijdag van de maand, vrijdag 9 februari. Tijdens dit Café vertelt Gerrit Jansen over De Ruitersmolen, geeft Henk Weltje een toelichting op zijn binnenkort te verschijnen boek en maakt Stichting Koninklijk Apeldoorn de plannen voor het jubileumjaar bekend. Het begint om 17.30 uur in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

In zijn presentatie vertelt Gerrit Jansen – vrijwilliger en bestuurslid bij Stichting vrienden van de Ruitersmolen – over de historie van de Ruitersmolen, die is opgericht als papiermolen en later is omgebouwd tot korenmolen. Daarnaast is er ook aandacht voor de restauratie in de jaren 80 van de vorige eeuw, de huidige status en de toekomst van de molen.

In 2018 begon Henk Weltje aan zijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt: De Apeldoornse watermolens in heden en verleden. Tijdens dit Historisch Café vertelt hij over dit boek waarin 67 bekende en zelfs een aantal tot voor kort onbekende watermolens per buurtschap en dorp worden beschreven. De mooie, ingebonden uitgave telt ruim 500 bladzijden en bevat veel kaarten en afbeeldingen.

Stichting Koninklijk Apeldoorn viert in 2024 haar 25-jarig bestaan. Het bestuur onthult welke activiteiten er in het jubileumjaar op het programma staan. Tijdens het bekende nieuwsblok krijgen aanwezigen één minuut de tijd om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. In haar gesproken column deelt Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA, haar kijk op een actueel erfgoedonderwerp.

Het volgende Historisch Café staat gepland op vrijdag 5 april.