Stedendriehoek

Historie en toekomst Vogeleiland

DEVENTER – In het weekend van 9 en 10 september doet Het Vogeleiland mee met de Open Monumentendag. Als onderdeel van het Rijksmonumentale Rijsterborgherpark kent Het Vogeleiland een veelbewogen geschiedenis. Ook is er dit weekend aandacht voor de toekomstplannen van Het Vogeleiland. Beide dagen worden afgesloten met optredens, van The Oak Barrel & Co (zaterdag) en Monkey Jam (zondag).

Architectuur- en stedenbouwhistoricus Daaf Ledeboer verzorgt tijdens Open Monumentendag een viertal rondleidingen over het Vogeleiland en door het park. Ledeboer is een buitengewoon geanimeerd verteller en heeft voor deze rondleidingen diepgravend onderzoek gedaan. De gratis rondleidingen starten vanaf Het Vogeleiland op zowel zaterdag als zondag om 10.30 en 13.30 uur.

Na de omvangrijke renovatie van het eiland in 2020-21 ontvouwt Stichting Vogeleiland Deventer dit weekend haar toekomstplannen.

Historie, toekomst en muziek op Het Vogeleiland tijdens Open Monumentendag

Voorzitter Freekje Vervoord van Het Vogeleiland licht toe: “We willen het eiland graag nog mooier maken en grijpen terug op de oorspronkelijke ontwerpen van landschapsarchitect Springer. Denk aan het terugbrengen van een derde bruggetje, een koepeltje en een nieuw podium. We willen dit samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties financieren. Want Het Vogeleiland is van ons allemaal.” De plannen voor Het Vogeleiland worden op zaterdag om 15.00 uur aangeboden aan wethouder Elferink. Ook neemt Elferink het eerste speciaal voor Het Vogeleiland gebrouwen biertje in ontvangst.

Davobier voor het goede doel

Bird’s Eye is de naam van het exclusieve bier dat Davo voor Het Vogeleiland heeft gebrouwen. Vervoord: “We zijn erg trots op deze samenwerking met Davo en CanxLab. Met elk blikje bier draag je 50 cent bij aan Het Vogeleiland. Een leuke en lekkere manier dus om te helpen om onze plannen te realiseren.” Bird’s Eye Blond Bier is te koop tijdens Open Monumentendag en in de webshop van Davo Bieren. Parkcafé Mees schenkt het bier exclusief zo lang de voorraad strekt.

Muziek op zaterdag en zondag

Op zaterdag treedt de band The Oak Barrel & Co op vanaf 15.00 uur. De formatie brengt het beste uit zes decennia pop- en rockmuziek ten gehore. Op zondag is het de beurt aan Monkey Jam, een wisselend collectief van jonge, talentvolle muzikanten uit Deventer en omgeving. Monkey Jam staat garant voor een spannende, energieke mix van stijlen en levert altijd een memorabele happening op. Monkey Jam start zondag om 14.00 uur.