Stedendriehoek

Hippisch spektakel in Gorssel

GORSSEL – Voor velen is de zomervakantie weer achter de rug, maar voor de paardensportliefhebber maakt september veel goed. Traditiegetrouw wordt dan de samengestelde wedstrijd (SGW/Eventing) georganiseerd door rijvereniging Semper Fidelis, Amelterweg 6A. Dit spectaculaire hippisch evenement vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september in de Gorsselse bossen.

Semper Fidelis werd door Koninklijke Hippische Sportfederatie (KNHS) gevraagd om de Regiokampioenschappen Eventing – provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland – te organiseren. “Een eer om te mogen doen en wij, als bestuur, gaven dus met plezier een positief antwoord.”

 

Totaal zullen op beide dagen zo’n 360 ruiters, uit het hele land, met hun paarden of pony’s deelnemen aan de wedstrijd die uit drie onderdelen bestaat. Als de dressuurproef en het springparcours met voldoende bekwaamheid zijn afgelegd, mag de combinatie aan de cross beginnen. “En dat is voor velen natuurlijk het onderdeel waarvoor ze écht gekomen zijn! Een zorgvuldig uitgezet parcours leidt door het landschap van bossen en landerijen, waarbij ruiter en paard onderweg zo’n 14 tot 19 spectaculaire hindernissen moeten springen.”

Met het oog op dierenwelzijn, wordt een aantal brede sprongen voorzien van zogenaamde ‘breekbomen’; de bovenste balk van zo’n sprong is dan niet van hout gemaakt, maar van karton met een kunststoflaag, zodat deze gemakkelijk breekt als een paard er tegenaan of op zou springen. Maar liefst tien sprongen worden met deze kunststof balken uitgevoerd. Tevens vindt er in het kader van dierenzwelzijn zowel vóór als na de cross een veterinaire keuring plaats.

 

“Deze cross trekt vele toeschouwers uit de wijde omgeving. Meer dan 100 vrijwilligers zorgen er, samen met de deelnemers, voor dat het event een feest is om mee te maken. Te beginnen uiteraard met de wandeling door de mooie bossen met de bijzondere hindernissen. De waterbakhindernis is daarbij een echte ‘must-see’: meestal zeer spectaculair! De entree voor het gehele evenement is gratis. Dit kunnen wij alleen realiseren door de fantastische ondersteuning van onze sponsoren, de grondeigenaren, veterinaire en medische diensten en alle andere vrijwilligers (zowel vanuit onze vereniging als daarbuiten) die ons deze dagen belangeloos ondersteunen.”

 

Unieke rondleiding

Om de toeschouwers meer inzicht en achtergrondinformatie te geven, geeft de wedstrijdorganisatie hen de gelegenheid om op zondag een deel van de cross te lopen onder professionele begeleiding. Men kan zich op zondag om 11.30 uur in het strodorp melden voor deze interessante crossloop die ongeveer een uur in beslag zal nemen. Ook aan deze rondleiding zijn geen kosten verbonden.

 

Honden zijn van harte welkom, mits aangelijnd. Bezoekers blijven tijdens het lopen van de cross op de afgezette paden. Wanneer het fluitje van de hindernisrechter klinkt, gaat men zo snel mogelijk aan de kant, omdat er dan een combinatie de hindernis nadert.