Stedendriehoek

Het platteland zelf aan het woord bij Kunstenlab & MIMIK

DEVENTER – Korte fragmenten uit de film ‘Het is een schone dag geweest’ van Jos de Putter zijn te zien in de huidige tentoonstelling in Kunstenlab aan Havenplein 20: Hoeders van het Land. Op zondag 17 december om 15.00 uur kun je als bezoeker aansluiten bij de rondleiding van Marije Vermeulen om deze tentoonstelling samen te bekijken. Aansluitend, om 16.30 uur, vertoont MIMIK de hele film van Jos de Putter én gaat Lieneke Hulshof daarna in gesprek met de filmmaker.

In de tentoonstelling Hoeders van het Land maken negen kunstenaars verhalen zichtbaar die liggen opgeslagen in het boerenlandschap. De kunstenaars vertellen in hun werk over het (boeren)landschap en de bewoners en bewerkers daarvan. Menselijke verhalen die een tegenwicht bieden aan een landschap dat de laatste jaren steeds verder is geïndustrialiseerd.

In de tentoonstelling zijn twee korte fragmenten te zien van de film van Jos de Putter, ‘Het is een schone dag geweest’. Jos de Putter legt in zijn film het laatste oogstjaar op en rond de boerderij van zijn ouders in Zeeuws-Vlaanderen vast. De film begint op 1 januari 1992 om zes uur in de ochtend en eindigt in een mistig landschap aan het eind van datzelfde jaar. Met de film bewaart Jos de Putter voor hem dierbare beelden; van zwijgzame mensen met te grote handen, die de grond kunnen lezen, hun opbrengst in korrels tellen en het land schoonbranden wanneer het seizoen voorbij is.

Rondleiding en film

Op 17 december vertelt de vaste rondleider van Kunstenlab, Marije Vermeulen, graag meer over de tentoonstelling en praat samen met de bezoekers over de werken door. Aansluitend aan de rondleiding toont MIMIK de hele film ‘Het is een schone dag geweest’. Na afloop gaat curator Lieneke Hulshof in gesprek met de kunstenaar en kan het publiek vragen stellen.