Stedendriehoek

Hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel

DEVENTER – Voor de tentoonstelling ‘Zie Mij. De Bijbel in foto’s’ in de Bergkerk in Deventer fotografeerde Caroline Waltman (1970) in zestien landen in en buiten Europa. De beelden zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven.

Bij de foto’s koos Waltman Bijbelverzen. De verbanden die zij legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen zij een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel. De gekozen Bijbelverzen zijn in de tentoonstelling in zes talen te lezen: Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Fries en Tigrinya.

Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling ‘Zie Mij. De Bijbel in foto’s’ in de Bergkerk toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek. Met de tentoonstelling, een productie van het Bijbels Museum, wil de maker prikkelen, ontroeren en bemiddelen: “We willen een eigentijds perspectief bieden op de oude verhalen en onze bezoekers hiermee uitnodigen tot reflectie”, aldus Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum. De expositie is te zien van 1 februari tot en met 21 maart (dinsdag tot en met zondag) in de Bergkerk, Bergkerkplein 1 in Deventer. De toegang is vrij.

Kunstenaar Caroline Waltman beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, drukwerk, tekst, film en grafiek. In haar werk onderzoekt ze nieuwe verbindingen. “Ik ben aangetrokken tot grote verbanden, maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail”, aldus Waltman. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten voor ‘Zie Mij’ vormden een dynamisch en artistiek en spiritueel uitdagend proces. Het resultaat verscheen eerder in de vorm van het fotoboek Paradisewill.com. Haar meest recente boek is De wereld in het klein – de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap. Momenteel werkt ze aan een project over de natuur van Amsterdam. Het werk van Waltman is geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Over het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum is een nomadisch museum, dat in reizende tentoonstellingen verhalen rond zingeving deelt met een zo groot mogelijk publiek. Voor wie wel en voor wie niet gelooft. Het Bijbels Museum produceert duurzaam: het presenteert zijn werk – vaak met nieuwe en in opdracht gemaakte kunst – in andere musea, in monumentale kerken en publieke gebouwen in het land.

De tentoonstelling ‘Zie mij. De Bijbel in foto’s’ is te bezichtigen van 1 februari tot en met 21 maart. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.