Stedendriehoek

Hanze Experience verwelkomt 10.000e bezoeker

DEVENTER – De Hanze Experience heeft afgelopen vrijdag de 10.000e bezoeker verwelkomd. De Oude Mariakerk in Deventer is het centrale punt van het Hanzejaar in Deventer. De kerk is gedurende het hele jaar ingericht als centrale Hanze Hotspot.

10.000e bezoeker
De heer Kiela uit Diepenveen ontving uit handen van huismeester Jan Strokappe een felicitatie, bloemen en een dinercheque voor het naastgelegen restaurant ’t Arsenaal. “Dit is een dubbele verrassing”, is de eerste reactie van Kiela. “Eerst mag ik zomaar een fantastische presentatie beleven en nu krijg ik nog een waardebon toe ook!”

Hanze Experience
De hotspot biedt bezoekers een gratis multimedia-spektakel over de Hanze, de mogelijkheid om op interactieve wandeling door de stad te gaan en geeft een handig totaaloverzicht van het Hanzejaar-programma. De kerk is tevens het vertrekpunt van Expeditie Hanze: een educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs.

In de Mariakerk ondergaat de bezoeker een sensationele belevenis rondom de Hanze. Aan de hand van indrukwekkende beeldprojecties van regisseur en videokunstenaar Elise van der Linden, gesproken teksten en muziek van Johanneke ter Stege en composities en arrangementen van Olger Star ervaar je de periode van de late middeleeuwen in Deventer. Bezoekers kunnen na het multimedia-spektakel op interactieve wandeling door de stad met de Hanze Podwalk. Gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen en dichteres Johanneke ter Stege nemen je mee op reis door het verhaal van middeleeuws Deventer.

Middeleeuws Deventer
Met de komst van de tijdelijke Hanze Hotspot in de Oude Mariakerk krijgt de bezoeker het complete Hanzejaar in Deventer min of meer in de schoot geworpen. “Deventer doet actief mee aan het Hanzejaar. We zijn met verschillende partijen uit de stad, waaronder Deventer Marketing en NV Bergkwartier, een mooie samenwerking aangegaan. Zo kunnen we bezoekers een mooi startmoment van het Hanzejaar-programma in Deventer aanbieden”, vertelt Eelco Versteeg van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal.

“De Hanze Experience is een goede eerste kennismaking met de Hanze. Nadat je de experience in de Mariakerk hebt ondergaan, kun je verder op reis door middeleeuws Deventer. Je merkt dat de middeleeuwen in Deventer nog steeds voelbaar zijn. Met de hotspot willen we voor inwoners en toeristen een aantrekkelijke ontmoetingsplek zijn, waar cultureel, educatief en maatschappelijk aanbod laagdrempelig toegankelijk is gemaakt. En de Oude Mariakerk heeft weer zijn magische allure teruggekregen”, vervolgt Versteeg.

Verruimde openingstijden
De Hanze Experience is vanaf 1 juli zes dagen per week geopend voor publiek. De experience is van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Alle informatie over het Hanzejaar in Deventer is te vinden op hanzejaardeventer.nl.