Stedendriehoek

Handige energiemonitor

DEVENTER – Tweehonderd inwoners van de gemeente Deventer kunnen nog dit jaar een handige energiemonitor krijgen waarmee ze beter inzicht krijgen in hun energieverbruik. Ervaring leert dat daarmee flink op energie bespaard kan worden. Dat is goed voor het milieu en het levert geld op.

De gemeente Deventer wil haar inwoners daarbij ondersteunen en stelt in december 2022 voor haar inwoners 200 HanzeBoxen ter beschikking. De uitvoering van deze actie wordt verzorgd door Deventer Energie. De HanzeBox is een product van HanzeNet, een jong en innovatief bedrijf, gevestigd op de Innovatiecampus De Gasfabriek in Deventer. Voor deze actie werkt HanzeNet samen met de Deventer Energie Coöperatie en de gemeente Deventer.
De HanzeBox is een energiemonitor waarmee het elektriciteit- en gasverbruik van een huishouden zichtbaar wordt gemaakt op een mobiele telefoon, tablet en PC. Het gebruik van de HanzeBox door leden van energiecoöperatie LochemEnergie toonde aan dat het met de HanzeBox mogelijk is flink op energiekosten te besparen.
Sommige apparaten gebruiken ook energie, terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Bijna niemand denkt er aan dat een computer, de tv, telefoonoplader, het koffiezetapparaat en veel andere apparaten thuis energie gebruiken als ze uit staan. Ze staan dan niet echt uit, maar op stand-by. Met de HanzeBox ziet men meteen hoeveel dat kost. Omdat de HanzeBox ook het gasverbruik bijhoudt, ziet een gebruiker meteen wat het effect is als de thermostaat een graadje lager staat.
Inwoners van de gemeente Deventer kunnen de energiemonitor afhalen op vrijdagmiddag 30 december tussen 13.00 en 17.00 uur bij het Duurzaamheidscentrum van de gemeente Deventer op het adres Grote Kerkhof 1. Voor deze actie geldt: zolang de voorraad strekt.