Stedendriehoek

Gulden Adelaar voor trotse Deventenaar Özcan Akyol

DEVENTER – Het college van burgemeester en wethouders kent de gemeentelijke cultuur- en wetenschapsprijs De Gulden Adelaar 2018 toe aan de Deventer schrijver, columnist en documentairemaker Özcan Akyol. Deventer is trots op Akyol, die ook zelf zijn liefde voor zijn geboortestad niet verbloemt en op authentieke wijze meerdere culturen in zich draagt. Het college volgt daarmee de Commissie van Advies voor de Toekenning van de Gulden Adelaar.

Akyol weet als literaire verhalenverteller, spreker en commentator met een eigen stijl vele nieuwe, vooral ook jonge lezers te bereiken. Zijn twee in de multiculturele stad Deventer spelende romans Eus en Turis zijn ook landelijk met enthousiasme ontvangen. Hij is de zoon van een gastarbeider, die bij voormalig Thomassen & Drijver werkte. Hij is een goed voorbeeld voor jongere generaties door uit te dragen dat in Nederland iedereen gelijke kansen heeft om zijn rol in de samenleving te spelen.

Eigen koers en tegenwind

In zijn columns en tv-optredens houdt hij een spiegel voor of een verrassende denkwijze. Hij weet pakkend de hedendaagse cultuur en samenleving neer te zetten en schuwt niet tegen de gangbare opinie in te gaan of autoriteiten de oren te wassen. Hij kiest daarin zijn eigen koers, ondanks de tegenwind, die hij óók oproept.

De hele maand december presenteert hij iedere zaterdag het 1-op-1-interviewprogramma Onze Man in Deventer, live vanuit zijn woonkamer in Overijssel. Akyol zegt er zelf over: “De intieme sfeer van mijn eigen woonkamer, met uitzicht op het bruisende horecaplein, zorgt er hopelijk voor dat mensen zich meer op hun gemak gaan voelen.”

Dit jaar maakte Akyol zijn debuut als documentairemaker. De serie De Neven van Eus is zijn persoonlijke zoektocht. Hij brengt Turkije in beeld vanuit de ogen van zijn familieleden daar. Door zich open voor de camera op te stellen en zijn gedachten te delen, worden de kijkers deelgenoot in zijn zoektocht.

Uitreiking

De Gulden Adelaar is ingesteld in 1957 en wordt uitgereikt op of rond 10 april, de dag waarop Deventer in 1945 werd bevrijd. De prijs, bestaande uit een geldbedrag en een oorkonde, wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich op een breed terrein van (podium)kunst, cultuur, muziek, wetenschap en innovatie, letteren en architectuur heeft onderscheiden. De uitreiking van de 35e Gulden Adelaar aan Akyol vindt plaats op dinsdag 10 april  2018 om 20.00 uur op een nader te bepalen locatie.