Stedendriehoek

Groenten oogsten wanneer het jou uitkomt in Joppe

Foto: Raymond Hartman

Groenten oogsten naar eigen wens, wanneer het jou uitkomt. Vers, lokaal en op natuurlijke wijze geteeld. Dat kan weer vanaf 5 mei op tuinderij De Veldhof in Joppe. Naast groenten oogst je ook verse kruiden en zo nu en dan fruit zoals frambozen, aardbeien en rabarber. In de zomermaanden zijn er snijbloemen.

“Iedereen is welkom om in de periode mei tot en met december wekelijks te komen oogsten. Dat kan in de vorm van een abonnement, maar ook op losse basis. Met een abonnement haal je elke week je groente uit de tuin. Op losse basis kies je per keer de groenten en betaal je via internet. Met een abonnement heb je voorrang op het assortiment”, vertelt Valérie van Dijck. “Tijdens het zelfoogstseizoen zijn onder meer de volgende groenten te verwachten: sla, andijvie, zomerwortel, courgette, tuinbonen, peulen, paksoi, bieten, snijbiet, peterselie, aardappel, ui en knoflook. Met de plaatsing van een tunnelkas van 120 m2 wordt het oogstaanbod dit seizoen uitgebreid met tomaten, komkommers, paprika en aubergine.”

De tuinderij is centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar vanuit Gorssel, Epse en Eefde. De bedden met groenten zijn overzichtelijk en ruim ingedeeld en liggen dicht bijeen. Een tekening van de tuin wijst de weg. Voor mensen die meer willen weten over het oogsten is er een (inloop) informatiemiddag. Op zondag 26 april legt tuinder Valérie het principe van het zelfoogsten uit en laat zij je zien hoe je diverse soorten groenten kunt oogsten. “Je bent welkom tussen 12.00 en 16.00 uur op de tuinderij. In verband met corona word je gevraagd om je van tevoren aan te melden via e-mail: info@tuinderijdeveldhof.nl. Je vindt de tuinderij op de Veldhofstraat in Joppe (net voorbij nr. 54).”

Gemeenschapsproject

Tuinderij De Veldhof is een gemeenschapsproject, begonnen door mensen uit Gorssel die groenten, kruiden en fruit willen eten die op de meest natuurlijke manier geteeld zijn. En uit hun eigen buurt. Naast het tuinieren is voorlichting een belangrijk doel. Daarom worden er cursussen verzorgd over bijvoorbeeld natuurlijke voeding en het natuurlijk moestuinieren. Het past in de gedachte van de tuinderij om zoveel mogelijk jongeren te laten zien waar ons voedsel vandaan komt en hoe het geteeld wordt. Juist in deze tijd laat De Veldhof het belang van lokaal en gezond eten zien.

Gemeenschapsgesteunde landbouw

Het principe van het ‘zelfoogsten’ is gebaseerd op CSA (Community Supported Agriculture – door de gemeenschap gesteunde landbouw). Als deelnemer/zelfoogster heb je als het ware een aandeel in de tuin en daarmee in de oogst. In de praktijk kun je wekelijks uit minstens zes soorten groenten oogsten. Iedereen neemt datgene dat hij/zij nodig heeft voor eigen huishouden. Wekelijks ontvangt men een bericht waarin het assortiment van die week toegelicht wordt.

Zie ook de website www.tuinderijdeveldhof.nl/deelnemen.