Stedendriehoek

Gratis film voor Oekraïners in Theater MIMIK

DEVENTER – De grote zaal van Theater Mimik wordt zondagochtend 10 december gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen. Op het witte doek verschijnt de Oekraïense animatiefilm Mavka en is voor hen gratis te bezoeken.

Na het succes van vorig jaar organiseert Zanemoon in samenwerking met Theater Mimik de tweede editie van het filmuitje. Een film kijken in je eigen moedertaal is namelijk niet vanzelfsprekend voor de ruim vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen die in Deventer en omstreken verblijven.

Magie

In de eeuwenoude, mysterieuze Oekraïense bossen wonen wonderlijke wezens die hun heilige rijk trouw bewaken. Eén van hen is het jonge meisje Mavka, die als beschermer van het Woud, hun grootste vijand, de mens, buiten het Woud probeert te houden. Maar kan ze deze taak nog wel volbrengen als ze verliefd wordt op de jonge dorpeling Lucas? De film neemt je mee naar een wereld vol magie en verkondigt de welkome boodschap van vrede en liefde.

“Wij vinden het belangrijk dat er, juist nu, aandacht wordt besteed aan de Oekraïense volwassenen en kinderen”, vertelt Antoin Bakelaar, directeur van Zanemoon. “Ons bedrijf is al tien jaar betrokken met Oekraïne. Onze medewerkers wonen en werken daar en zitten helaas nog steeds in een oorlogssituatie. Voor de mensen die hier zijn is het al moeilijk genoeg om te verblijven in een vreemd land, zonder het spreken van je eigen taal, laat staan in de donkere koude dagen die komen.”

Volle zalen

De Oekraïense makers hebben er alles aan gedaan om de film tijdens de oorlog te voltooien, mét succes. In maart ging Mavka in Oekraïne in première en de bioscoopzalen, die open waren, stroomden vol. Mavka is op 10 december gratis toegankelijk voor mensen uit Oekraïne die verblijven in de gemeente Deventer en daarbuiten. De deuren van de grote zaal openen om 09.30 uur. Koffie, thee limonade én een Oekraïense specialiteit staan klaar in het theater. De film start om 10.00 uur, duurt 99 minuten en wordt uiteraard in de oorspronkelijke Oekraïense taal afgespeeld.