Stedendriehoek

Gorsselse Kunstkringnviert honderd jaar De Stijl

GORSSEL – Op maandag 13 februari om 20.00 uur vieren de leden van de Gorsselse Kunstkring met kunsthistorica Walda Bosman-Kok dat honderd jaar geleden het Nederlandse tijdschrift De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg.

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Daarom wordt in 2017 ook de 25e verjaardag van het internationaal befaamde Dutch Design gevierd. Op tal van tentoonstellingen en evenementen is in 2017 de erfenis van de kunstenaars van De Stijl te zien (onder anderen Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg), gecombineerd met het werk van hedendaagse, toonaangevende designers.

 

De ideeën van een groep kunstenaars werden gepubliceerd in het tijdschrift De Stijl. Tussen 1917 en 1922 werd het blad voornamelijk gevuld door Nederlandse schilders en architecten.

In de jaren ‘20 kreeg Van Doesburg een meer internationale kring van medewerkers. Eigenlijk was het niet een echte groep. De meeste leden hebben elkaar tijdens hun leven nooit ontmoet.

Mondriaan onderzocht bijna alle richtingen van de schilderkunst, om tenslotte tot een nieuwe stijl te komen, die zich ontwikkelde naar pure abstractie, met gebruik van enkel primaire kleuren en zwart en wit. Van Doesburg was veel minder strikt. Bij de architecten van De Stijl zien we de invloed van Frank Lloyd Wright; zij veroordeelden alle traditionele normen waaraan de bouwkunst altijd gebonden was geweest. Met uitsluitend het gebruik van rechte lijnen, plat vlak en rechte hoek, beton, metaal en glas. Toevallige elementen als houtnerf en baksteenstructuur werden uitgebannen. Zo bouwde architect Oud De Kiefhoek in Rotterdam en werd meubelmaker Rietveld de bedenker van het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. De invloed van De Stijl zien we in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam van Brinkman en Van der Vlugt, het Raadhuis van Hilversum van Dudok en in de samenwerking met Bauhaus van Gropius.

 

Topmusea als het Gemeentemuseum in Den Haag, Museum De Lakenhal in Leiden, Centraal Museum in Utrecht, Kröller-Müller Museum in Otterlo en andere musea en galleries presenteren De Stijl met werken uit eigen collectie en speciale tentoonstellingen. Tijdens de lezing leert men de kunstenaars en hun werken uit De Stijl (opnieuw?) kennen en hoort men welke tentoonstellingen zijn te bezoeken.

 

Vanaf 19.30 uur hebben leden van de Gorsselse Kunstkring gratis toegang in Residentie de Roskam, de zaal achter Restaurant Loetje aan de Hoofstraat 26 in Gorssel.  Ook belangstellende niet-leden zijn welkom. Zij betalen €10,-. Informatie: www.gorsselsekunstkring.nl