Stedendriehoek

‘Gevoel dat wij nog steeds niet serieus worden genomen’

DEVENTER – “Het lijkt wel of wij nog steeds niet serieus worden genomen als branche. Dat terwijl wij zo ongeveer de strengste regels hebben om ons aan te houden en wij als onderneming hier al ruim 16 jaar keihard werken en alles netjes op orde hebben”, zijn de duidelijke woorden van Thomas en Kirsten van Kynst in Deventer. Als tattooshop hebben zij wel de deuren moeten sluiten als gevolg van de coronacrisis, maar vallen zij tot nu toe buiten de regeling van het Noodloket.

“Tot nu toe krijgen wij ‘nee’ op onze aanvraag. De reden hiervan? Wij zijn als tattooshop geen ‘duidelijke’ branche. Kunst of Uiterlijke verzorging zou een logische keuze zijn om ons als branche in te delen als het gaat om de SBI-code, maar nee… wij staan als restgroep vermeld. Een groep waarin allerlei beroepen staan, van schoenenpoetsers tot paragnosten. Doordat wij dus geen ‘juiste’ code hebben, hebben wij nul aan inkomsten, vaste lasten die gewoon doorlopen en geen enkele tegemoetkoming. Dit geeft ons als tatoeëerders het gevoel dat wij nog steeds niet serieus worden genomen. En dat terwijl onze branche zo hard heeft gewerkt om het taboe op ons vak te doorbreken. Wij zijn geen schimmige kelderonderneming, maar hardwerkende ondernemers die ons volledig aan de regels houden!”

De woede bij de ondernemers is te begrijpen. “Op de website van Rijksoverheid is zelfs letterlijk te lezen dat tattooshops de deuren moeten sluiten omdat dit een contactberoep is, maar als het om de regeling gaat vanuit het Noodloket, dan bestaan we ineens niet! Juist dat is wat dit zo erg maakt! Als ze nu geen steun bieden aan onze branche, juist dan ga je weer terug naar ‘vroeger’ toen de tattooshops in donkere kelders zaten. Dat is het laatste wat je nu wil. Na jarenlang hard werken is onze branche nu beter dan ooit voor elkaar.” De tattooshops hebben afgelopen tijd al heel wat actie ondernomen om hun standpunt duidelijk te maken, zoals een petitie opgesteld.

Binnen enkele dagen zekerheid
Vrijdagmiddag kwam naar buiten dat het Ministerie van Economische Zaken binnen enkele dagen meer duidelijkheid hoopt te geven aan beroepsgroepen over de regeling. ‘Het gaat hierbij om bedrijven en zelfstandigen zoals tattooshops die duidelijk schade ondervinden van de maatregelen die het kabinet neemt rond de coronacrisis, maar nu nog geen recht hebben op de vergoeding.’

Het Ministerie geeft aan dat het een kwestie van tijd is. ‘Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te raken, gaan we dat per geval bekijken.’