Stedendriehoek

Gedichtenwedstrijd voor jong en oud in Deventer

DEVENTER – De Bibliotheek Deventer organiseert ook dit jaar weer een Gedichtenwedstrijd voor volwassenen en voor honderden scholieren. “We merken dat er steeds meer belangstelling is voor creatief schrijven en deze wedstrijd kan voor veel mensen weer een stapje zijn in hun talentontwikkeling”, aldus Agnes Schimmelpenninck namens de organisatie. “We hebben een vakkundige jury met onder anderen voormalige stadsdichters; ook zij hebben ooit meegedaan aan deze wedstrijd. De prijsuitreiking is op 26 januari in theater MIMIK.”

Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warm thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Nominaties

Inzenden van een gedicht kan via het wedstrijdformulier. In de loop van januari kiest de jury, bestaande uit Wibo Kosters, Karijn Kats, Wim de Blanken, Robin Bleeker en Anna Bjarnadottir, uit alle volwassen inzendingen acht genomineerden en ook acht genomineerden bij de wedstrijd voor jongeren.

Op donderdag 25 januari vindt de Deventer aftrap van de Poëzieweek plaats in MIMIK. Op deze avond lezen alle genomineerden van de Deventer Gedichtendag hun gedichten voor op het podium van MIMIK. Dit jaar presenteren Wim de Blanken en Wibo Kosters de avond. “Ben je ouder dan 14 jaar en woon je in de gemeente Deventer of binnen een straal van twintig kilometer hiervan? Doe dan mee en stuur vóór 15 januari je gedicht in via de website www.bibliotheekdeventer.nl. De eerste prijs is €100,- en wordt aangeboden door de Bibliotheek Deventer. De tweede en derde prijs worden beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en De Inktpot. Voor de jongeren is de eerste prijs €50,-.