Stedendriehoek

Fysiotherapie W&H: ‘In veilige werkomgeving patiënten verantwoord behandelen’

Fysiotherapiepraktijken hebben alweer een tijdje de deuren geopend, nadat ook zij als gevolg van het coronavirus tijdelijk geen fysieke behandelingen konden uitvoeren. Fysio W&H heeft in die tijd niet stilgezeten. Zo zijn er filmpjes opgenomen, zodat de mensen thuis de oefeningen konden doen. Inmiddels worden er weer behandelingen uitgevoerd en is het team uitgebreid met geriatrisch fysiotherapeut Richard.

Het team bestaat nu uit Melanie, Leonie, Marjolijn en Richard. “Alles draait om communicatie”, aldus Melanie. “Wij hebben er in de weken dat wij niet behandelden voor gezorgd dat we veel contact hielden met de mensen en dat doen we nu nog steeds. Want sommige mensen, vooral ouderen, zijn nog angstig om naar de praktijk te komen. In zo’n geval kunnen wij bijvoorbeeld aanbieden om een mondkapje te gebruiken. Daarbij wasten we onze handen al veel en werd er al veel schoongemaakt, maar nu nog meer. Zo zorgen we voor een veilige werkomgeving voor ons en kunnen we de patiënten verantwoord behandelen.” Dat er weer behandeld wordt is ook nodig, want bij een aantal patiënten is er als gevolg van geen behandeling achteruitgang te zien.

Verantwoording

De vakantie is ten einde. En hierover is het team van de praktijk het unaniem eens: denk goed na. “Ben je in een risicogebied geweest, ga in quarantaine. Heb je bij ons een afspraak staan en je hebt klachten, neem dan contact op. Neem je verantwoording als patiënt, wij nemen deze als behandelaar. Zo doen we het samen!”

Richard behandelt als geriatrisch fysiotherapeut veel oudere mensen. “Als zij liever niet naar de praktijk komen, is dat geen probleem. Ik kom graag naar de mensen thuis om ze daar te behandelen.” Gelukkig blijken de meeste patiënten goed mee te denken als het gaat om het coronavirus. Marjolijn: “Bij twijfel bellen ze om te overleggen wat te doen. We zullen het nu eenmaal samen moeten doen. Daarbij zijn er mooie initiatieven ontstaan en het is te hopen dat we die vasthouden, ook na deze bijzondere periode.”

Hoe de situatie met het coronavirus in het najaar verder gaat, weet niemand. Wat dat betreft zit iedereen in een soortgelijke situatie. De zorgverzekeraars hebben er mede voor gezorgd dat de fysiotherapeuten het hoofd boven water konden houden tijdens de sluiting in maart. De behandelingen vinden nu weer plaats, zowel op de locaties als aan huis. Voor meer informatie: www.fysiotherapiewh.nl