Stedendriehoek

Fraai randprogramma EK Dames

DEVENTER – Deze maand vindt in Nederland het EK Damesvoetbal plaats en Deventer is één van de speelsteden. Maar liefst vijf wedstrijden worden gespeeld in de Adelaarshorst. Het beloven vijf mooie potjes te worden en er worden veel buitenlandse fans verwacht in de Deventer binnenstad. Reden genoeg om het extra feestelijk te maken op de Brink.

Er komt daar een heuse fanzone en de horeca op ‘het mooiste plein van Nederland’ heeft in samenwerking met de organisatie van het EK – het Deventer Sportbedrijf, Podium De Hip en de gemeente Deventer – een geweldig leuk sportief, cultureel en culinair randprogramma ontwikkeld.

De wedstrijden in de Adelaarshorst: dinsdag 18 juli 18.00 uur: Oostenrijk-Zwitserland; vrijdag 21 juli 18.00 uur: Zweden-Rusland; maandag 24 juli 20.45 uur: Noorwegen-Denemarken; donderdag 27 juli 20.45 uur: Schotland-Spanje; zondag 30 juli: Winnaar poule D-Nr. 2 poule C (deelnemers en tijd nog niet bekend).

Sportief:

Naast de vele activiteiten die op de fanzone al plaatsvinden (onder andere voetbaldarts, polesoccer, keepie uppie) wordt in samenwerking met het Deventer Sportbedrijf een Levend Tafel Voetbal Spel-competitie georganiseerd op de wedstrijddagen, waaraan alleen damesteams – 6 tegen 6 – mee mogen doen. Er doen sowieso een paar teams met lokale prominenten mee. Denk aan raadsleden, culturele instellingen, MKB’ers…Maar ook binnenstadbewoners, bijvoorbeeld Bergkwartier tegen Raambuurt, Overstraten tegen Bisschopstraten. De wedstrijden worden door een echte voetbalcommentator van commentaar voorzien.

Culinair:

Zoveel mogelijk rondom iedere wedstrijd die in Deventer plaatsvindt, gaan de horecazaken proberen om in ieder geval één gerecht van de landen die spelen op de menukaart te zetten. Denk aan tapas wanneer Spanje speelt, of misschien wel Haggis uit Schotland. Smörrebröd uit Denemarken, Zweedse gehaktballetjes, rösti uit Zwitserland…Keus genoeg!

Cultureel:

Op drie van de vijf speeldagen vinden live-concerten plaats op de Brink. Twee keer een toepasselijke Undercoversessie en ter afsluiting op zondag 30 juli een wervelend optreden van New Cool Collective. Na afloop van de wedstrijd Zweden-Rusland (21 juli), rond 21.15 uur, zullen alle hits van ABBA over de Brink schallen. Dat wordt meezingen met Dancing Queen, Money Money Money, Waterloo, SOS, Take a Chance on Me. De band is van wereldklasse en het zijn de zusjes Beatrice en Vera van der Poel die de rol vertolken van Agnetha en Anni-Frid. Op donderdagavond 27 juli vanaf 19.00 uur staat de Schotse band Simple Minds centraal, voorafgaand aan de wedstrijd Schotland-Spanje. Grote hits als Don’t You (Forget About Me), Alive and Kickin’ en Waterfront passeren de revue in het repertoire van de gelegenheidsband onder leiding van Rob Klerkx (drummer van Moke). Op zondag 30 juli vindt de laatste wedstrijd in Deventer plaats: een kwartfinale. Het is nog niet bekend wie er spelen en hoe laat de wedstrijd begint (18.00 uur of 20.45 uur). In ieder geval klinkt op de Brink, ofwel ‘s middags ofwel ’s avonds New Cool Collective. Het wordt een waanzinnig swingende afsluiting van twee weken EK Damesvoetbal in Deventer.