Stedendriehoek

Film over station bewaard voor de toekomst

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2023 maakte Paul van Agten in opdracht van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) een film over het station in Deventer. De film ‘Station Deventer, het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd’ en bijhorende affiche worden opgenomen in het archief van Collectie Overijssel, waarmee deze voor de toekomst bewaard blijven.

Het markante stationsgebouw in Deventer kent een rijke historie. Met vele hoogte- en dieptepunten. Gebouwd in de periode van de Eerste Wereldoorlog en geopend in 1920, zonder officiële opening. Het stationsgebouw bleef door de jaren heen gelukkig nagenoeg ongeschonden, zelfs na honderd jaar intensief gebruik.

De film ‘Station Deventer, het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd’ ging vorig jaar in première en trok ruim 1600 bezoekers. Het geeft een prachtig tijdsbeeld van het station en de stad Deventer en vormt daarmee een mooie toevoeging aan de collectie van Collectie Overijssel.

Mirjam Sweijd, voorzitter SIED, overhandigde op woensdag 6 maart de film en het affiche aan Dirk Steenbeek, relatiebeheerder particulieren bij Collectie Overijssel. Met de ondertekening van de overeenkomsten worden de stukken officieel opgenomen in de collectie en zijn deze raadpleegbaar voor elke geïnteresseerde.

Meer informatie is te vinden op www.collectieoverijssel.nl en www.sied.nl.