Stedendriehoek

Fietsen naar Parijs

DEVENTER – Deventenaren Karola en Alex Everts zijn klaar voor hun avontuur richting Frankrijk. Alex fietst in vier etappes van Nederland naar Parijs met Cycle Paris 2022 voor de Hartstichting. Karola volgt als begeleider in de bezemwagen. Aan de tocht ging een voorbereiding van enkele jaren vooraf.

Alex is blij dat hij na jarenlang trainen met zijn maatje Peter nu echt op de pedalen naar Parijs kan. Hij kijkt op zijn app om te checken hoeveel kilometers hij inmiddels achter de kiezen heeft. “3500 kilometer op mijn nieuwe fiets en 2300 op mijn oude. Dat is dus bijna 6000 kilometer. We zouden deze tocht al eerder maken, maar corona gooide roet in het eten.”

Stevig op de pedalen voor de Hartstichting

“Ik ben ondertussen door blijven trainen maar kreeg materiaalmankementen. De onderdelen die aan vervanging toe waren, moesten uit Italië komen; dat was erg moeilijk in coronatijd. Toen besloot ik om in een andere fiets te investeren met Shimano-onderdelen, beter en makkelijker verkrijgbaar. De laatste tocht die ik heb gemaakt, was rond het IJsselmeer: dat was 155 kilometer. Ik heb er zin in, laat het nu maar gebeuren!” zegt Alex met een twinkeling in zijn ogen.

Hartonderzoek
Inmiddels is er meer dan 100.000 euro opgehaald door de 95 fietsers. Op het moment dat je je inschrijft als deelnemer, krijg je een persoonlijke actiepagina om donaties op te halen. De organisatiekosten voor CYCLE worden enkel betaald met het inschrijfgeld van de deelnemers. Elke euro die gedoneerd wordt gaat direct naar belangrijk hartonderzoek.
Ook Karola wordt gesponsord door vrienden en familie. “Eigenlijk wilde ik samen met Miranda, de vrouw van Peter, de jongens onthalen in Parijs. ‘Maar waarom zoveel moeite doen voor 10 minuten?’ vroeg mijn oom. Ik ben er toen over na gaan denken en heb vervolgens op internet gekeken of ze vrijwilligers zochten. Dat bleek het geval te zijn. Er is een draaiboek voor de hele crew om te zorgen dat de renners alleen maar hoeven te fietsen. Totaal bestaat de crew uit er 21 vrijwilligers met 2 mecaniciens, 2 EHBO’ers, 1 dokter, 1 fotograaf/videomaker, enkele evenementmanagers, 1 teammanager en 8 algemene  vrijwilligers. We vertrekken op donderdag 26 mei”, klinkt het enthousiast.

Pittig
De route voert vanuit het startpunt in Den Haag over de Erasmusbrug in Rotterdam door België om te eindigen in de prachtige omgeving van Frankrijk. Daar wachten een paar pittige klimmetjes. Alex ziet geen beren op de weg. “Het ergste dat kan gebeuren is een ongeluk onderweg, maar daar denk ik helemaal niet aan. Ik heb er heel veel zin in. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen. Sterker nog… ik had echt een bloedhekel aan fietsen. Ik heb een maagverkleining ondergaan en ben toen begonnen met fietsen om conditie op te bouwen. Ik ben in totaal 65 kilo afgevallen. Ik kan nu naar de stad om kleren te kopen; ik heb nog wel 3XL, maar ik ben ook 1.98 meter lang. Als ik wil weten hoe het voelde om zo zwaar te zijn, hoef ik maar een paar meter te lopen met Karola op mijn rug, want die weegt 65 kilo.” Kijk voor meer informatie op: https://paris.cyclevoorjehart.nl