Stedendriehoek

Fietsen langs de minibiebs in Deventer

Foto: Marlene Haage Fotografie

Minibiebs zijn in opmars. De kastjes aan de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen, zijn inmiddels overal. Een paar minibieb-eigenaren bedachten daarom een Deventer minibiebfietsroute, die deze week onderdeel is van het nieuwe festival Woordwaarde.

Initiatiefnemers Daphne Nijhof en Bastiaan Mokkink (zie foto) klopten in juni aan bij evenementenbureau dEVENTer met hun fietsroute, met als idee een alternatief voor de afgelaste Boekenmarkt. De tocht is nu opgenomen in het nieuwe Deventer boekenfestival Woordwaarde. De app met audiotour is voor iedereen gratis te downloaden via izi.TRAVEL. Deze Read & Ride Route gaat langs 23 van de in totaal 88 minibiebs van Deventer en Schalkhaar. Mokkink: “Ook na afloop van het festival Woordwaarde kan iedereen nog steeds de app downloaden en deelnemen. De minibieb-eigenaren waarderen het overigens als mensen iets terugplaatsen voor de leukste boeken die ze onderweg tegenkomen.”

De 32 kilometer voert langs de mooie plekjes van de natuur, buurten en wijken van minibiebhoofdstad Deventer. Nijhof: “Deelnemers kunnen de route ook in gedeeltes afleggen en onderweg zijn voldoende bankjes, horeca of boerenrustpunten. De kastjes staan ook leuk in het landschap. Zo kom je ineens boeken tegen op plekken waar je dat niet verwacht.” Mokkink vult aan: “Fietsroutes via izi.TRAVEL zijn inmiddels onderdeel van de minibieb-rage, zoals je ook al de minibiebfietsroute hebt van Apeldoorn-Ugchelen-Vaassen. Liefhebbers reizen hiervoor het hele land af. Verschillend van veel andere minibieb route-apps is de onze het hele jaar actief.”

Op internet staat de schatting dat Deventer het grootste aantal minibiebs heeft per duizend inwoners. Mokkink: “Ooit was Deventer dé boekdrukstad, daarna vonden we het aap-noot-mies-leesplankje uit, toen kwam de Grootste Boekenmarkt van Europa en nu zijn we minibiebhoofdstad van Nederland.” Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl.