Stedendriehoek

Extra plekken voor hulp bij digitale regelzaken

DEVENTER – In dit nieuwe jaar start de Bibliotheek Deventer drie nieuwe Informatiepunten Digitale Overheid (IDO): in Verbindingscentrum de Fontein, Huis van de Wijk en de Polakkers. Nog meer mensen kunnen nu dicht bij huis terecht voor gratis hulp bij digitale regelzaken van de overheid. 

Steeds meer zaken van de overheid moeten digitaal geregeld worden. Veel mensen vinden dit lastig en hebben vragen. Bijvoorbeeld omdat ze de weg niet kennen op internet, omdat digitale formulieren ingewikkeld zijn of omdat de inhoud niet duidelijk is. De vragen kunnen gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals DigiD, huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belastingen, rijbewijs, zorg en toeslagen. Speciaal getrainde vrijwilligers van de Bibliotheek Deventer helpen bij het vinden van de juiste informatie en kunnen indien nodig doorverwijzen naar organisaties die verder kunnen helpen. Naast deze nieuwe informatiepunten blijft het IDO spreekuur in de Bibliotheek Keizerslanden bestaan.

Elkaar versterken

Liesbeth Schadee, IDO-coördinator van Bibliotheek Deventer: “Het gaat om drie proeven van een aantal maanden. We hopen op deze locaties voldoende mensen verder te kunnen helpen. Bij succes zullen we de uitbreiding naar extra locaties voortzetten. We onderzoeken zo op welke verschillende plekken in de gemeente we het beste informatiepunten kunnen realiseren, zodat het nog makkelijker voor mensen wordt om hulp te vragen voor digitale overheidszaken.”

Op alle plekken zijn er ook spreekuren van partners, zodat een afspraak voor meer hulp snel gemaakt is. Zoals het gratis spreekuur van Geldfit in De Fontein. Gerard Meijerink van Geldfit: “Het is goed dat er hier naast ons spreekuur nu ook een IDO-spreekuur komt. Zo kunnen we voor bepaalde vragen naar elkaar doorverwijzen en ervoor zorgen dat iedereen goed geholpen de deur uit gaat.”

Het IDO is gratis en voor iedereen. Dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je hoeft geen afspraak te maken.

Overzicht

Overzicht van locaties en tijden: de Bibliotheek Keizerslanden: elke week op dinsdag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur; de Polakkers (Colmschate-Noord): vanaf 8 januari om de week op maandag in de even weken van 13.30 tot 15.30 uur; Verbindingscentrum de Fontein (Colmschate-Zuid): vanaf 11 januari elke donderdag van 9.30 tot 12.00 uur; Huis van de Wijk (Rivierenwijk): vanaf 1 februari elke donderdag van 9.00 tot 11.00 uur.