Stedendriehoek

Erven Goudstikker over uit New York voor tentoonstelling Roofkunst in Deventer

DEVENTER – Donderdag 15 juni bezochten Marei en Charlene von Saher, de schoondochter en kleindochter van de beroemde kunsthandelaar Goudstikker, de tentoonstelling Roofkunst in de Deventer Bergkerk. Het verhaal van kunsthandel Goudstikker vormt een hoofdlijn in de expositie.

De dames Von Saher werden rondgeleid door Rudi Ekkart, de inhoudelijk samensteller van de tentoonstelling. Ekkart was in de late jaren ‘90 verantwoordelijk voor het nieuwe restitutiebeleid, waarmee de teruggave aan de familie Goudstikker mogelijk werd.

Vlucht
Jacques Goudstikker was de grote smaakmaker in de internationale kunsthandel voor de oorlog. Hij vluchtte vanwege zijn Joodse achtergrond in de meidagen van 1940 met zijn vrouw en zoontje. Zij konden aan boord komen van het laatste schip van IJmuiden naar Zuid-Amerika. Hij verongelukte op tragische wijze aan boord.

Göring
De achtergebleven topstukken uit zijn collectie werden vervolgens door medewerkers van de firma verkocht aan Hermann Göring, zonder toestemming van de familie. De kunsthandel zelf werd voortgezet onder Duits bewind. Na de oorlog heeft de weduwe Goudstikker jarenlang geprobeerd de collectie terug te krijgen, maar zonder succes.

Teruggave
Marei en Charlene von Saher, schoondochter en kleindochter van de familie Goudstikker, claimden in 1997 werk uit de handelsvoorraad van internationaal gerenommeerde kunsthandel. In 2006 werden 202 kunstwerken teruggegeven. Belangrijk bewijsstuk voor deze teruggave was het zakboekje van Goudstikker, dat ook in de expositie te zien is.

Expositie
In de tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk te Deventer wordt voor de eerste keer het complete verhaal verteld van handel, roof en teruggave voor, tijdens en na WO II. De organisatie is in handen van Eva Kleeman en Daaf Ledeboer van de Ter Borch Stichting. De expositie loopt tot en met 27 augustus. www.roofkunst.com