Stedendriehoek

Ernest klaar voor de start

COLMSCHATE – Ernest Rompas (74) doet woensdag 20 juli weer mee aan de 4Daagse (nu 3Daagse) van Nijmegen. De reguliere startdag, dinsdag, is vanwege de hitte afgelast. Ondanks dat hij in 2019 werd getroffen door een herseninfarct en een lange weg van revalidatie onderging, trekt Ernest tóch de stoute schoenen aan. “Ik loop al sinds 1990. In het begin liep ik de 50 kilometer, 40 kilometer heb ik ook wel gedaan. Dit jaar loop ik samen met mijn vrouw Anke 30 kilometer.”

Ernest trekt stoute (wandel)schoenen aan

“Wat ik zo leuk vind aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn de sociale contacten. We hebben veel gesprekken met anderen onder het lopen. Soms zie ik dezelfde mensen terug. Het is heel leuk, maar in 2006 hadden we helaas een minder positieve ervaring. Het was toen héél erg warm, wel 32 graden. Een kennis van ons ging tijdens het lopen even rusten en overleed ter plekke. Later overleed er nog iemand en anderen werden onwel. Drie mensen moesten zelfs gereanimeerd worden. De burgemeester gelastte daarom de hele vierdaagse na de eerste dag al af, uit respect”, staat het Ernest nog helder voor de geest.

De 4Daagse voltooien is een glansrijke prestatie. Honderdduizenden wandelaars raken niet uitgepraat over de dagen die zij doorbrachten met reizen, lopen, eten, drinken en slapen. “Elk jaar is het weer een feest der herkenning. Wat ik het leukste vind, is dat alles kan in die week. Al die verschillende rassen en ook lopers in allerlei categorieën. De toeristische lopers verklaarden me vaak voor gek dat ik de 40 kilometer liep. Mijn verwachting dit jaar is dat ik de 30 kilometer haal en dat ik volgend jaar voor de 30ste keer nog meedoe.”

Sociaal aspect
Tijd om te trainen heeft Ernest niet veel gehad, zegt hij. “De training is vaak écht ver, zoals in Amersfoort en Zandvoort. Hier in de buurt is niet zoveel. Drie weken terug heb ik nog een training gevolgd in Zwolle bij de Oude IJsselcentrale. Dat ging uit van de wandelvereniging Zwolle. Deventer heeft ook een wandelvereniging, maar die beperkt zich nu nog tot 11 kilometer. Vroeger heeft Deventer veel betekend gedaan voor de 4Daagse. Dat is nu niet meer zo”, weet Ernest als fervent wandelaar en Deventenaar. “Eigenlijk zou het goed zijn als iedereen zou gaan wandelen, met name vanwege het sociale aspect. Onder het lopen kun je met elkaar communiceren, het brengt mensen nader tot elkaar.” Hij zwaait met zijn 4Daagse-vlag, het speldje op zijn borst beweegt mee en alle attributen op zijn rugzak rammelen. “Haha! Zo horen ze me wel aankomen en gaan ze vanzelf aan de kant”, lacht hij ondeugend.