Stedendriehoek

‘Er is genoeg kleding op de wereld voor iedereen en dat hoeft niets te kosten!’

Initiatief The Clothing Loop slaat internationaal enorm aan

door Peter van den Boom

DEVENTER – Heidi Linnemann is coördinator bij The Clothing Loop in Deventer. Deze organisatie maakt het op een slimme manier mogelijk dat iedere deelnemer zijn of haar garderobe elke keer gratis kan aanvullen met ‘nieuwe’ gebruikte kleding. Ze vertelt over de ontstaansgeschiedenis en het succes. Inmiddels organiseert ze ook kledingruildagen.

“The Clothing Loop is begonnen als een initiatief van een paar Amsterdamse vriendinnen tijdens de coronatijd. Voor die tijd kwamen ze regelmatig bij elkaar om kleding te ruilen, maar dat kon dus niet meer. Toen bedachten ze om de kleding die ze niet meer droegen in een tas te stoppen en bij de ander voor de deur te zetten. Die haalt eruit wat ze leuk vindt, stopt erin wat ze zelf niet meer draagt en brengt de tas naar de volgende vriendin. Dat simpele en zeer milieuvriendelijke idee bleek enorm aan te slaan en is binnen een paar jaar uitgegroeid tot Clothing Loops in maar liefst 14 landen.”

Eigen Loop opzetten
Voor Heidi bleek dit een ideaal initiatief. Zij zat tijdens de coronatijd vaak op de bank waar de corona-kilo’s eraan vlogen. “Ik paste mijn kleren niet meer en moest mijn garderobe vervangen. Liefst op een voordelige manier, want ik wilde de kilo’s er op termijn wel weer af hebben. En toen kwam ik dus online de website van The Clothing Loop tegen.”
Het is heel makkelijk om zelf een Loop op te zetten in je eigen woonplaats als die er nog niet is, legt Heidi uit. “Je hebt slechts een grote IKEA-tas, een rol ducttape en wat kleding nodig. Via de landelijke website kun je jouw Clothing Loop aanmelden en anderen kunnen zich daarbij aansluiten. Zo kom je aan de adressen waar je jouw tas heen kunt brengen.”

Enkele spelregels
Er zijn wel regels voor wat je wel en niet in de tas mag stoppen. Het moet kleding van goede kwaliteit zijn, er mogen geen items als knopen ontbreken, geen vlekken en het moet seizoenskleding zijn. Je moet de tas ook binnen drie dagen weer doorgeven. Het leuke van The Clothing Loop is dat je op een laagdrempelige en vrijblijvende manier met andere kledingstijlen, merken en kleuren in aanraking komt.”

Dames-, heren- en kinderkleding
“In eerste instantie hadden we alleen dameskleding in de gangbare maten. Maar dat past niet iedereen en dus bedacht ik om een maatje-meer-tas op te zetten vanaf maat 44. We hebben inmiddels ook een zeer goed lopende herenkledingketting en we hebben Loops voor zwangerschaps-, baby- en kinderkleding voor jongeren en ouderen. Ik had eens een jasje in de kledingtas gestopt en een tijdje later zag ik iemand in de stad lopen met ‘mijn’ jasje aan. Dan zie je echt dat jouw kleding terecht komt bij iemand die het graag wil dragen, zonder dat er een heel milieuonvriendelijk distributiesysteem aan te pas hoeft te komen. Daar doe je het voor!”

The Clothing Loop heeft momenteel 15 coördinatoren/vrijwilligers en 90 tassen met kleding rondgaan in Deventer, verdeeld over de volgende categorieën: babykleding tot maat 86, kinderkleding klein 92-128, kinderkleding groot 134-176, dameskleding, dameskleding maatje meer 44+, herenkleding en zwangerschapskleding. Meedoen is trouwens helemaal gratis.

Kledingruildag DAVO
“De kledingruildagen zijn ontstaan omdat er tijdens de seizoenswisseling veel winter- of zomerkleding opgeslagen moet worden en de ruimte bij mij thuis beperkt is. Dus ik dacht, als vrijwilliger bij de speeltuinvereniging op de Zandweerd: ik hang die kleding daar aan rekken en nodig de Clothing Loop-deelnemers uit om wat te komen halen. Nou, de dames wilden ook graag kleding komen brengen én hun buurvrouw meebrengen. Dat werd dus meerdere keren een succes en na ook een keer een ruildag bij de Deventer Schouwburg, staan we nu bij DAVO Bieren. Ik nodig dus iedereen uit om kleren te komen halen en te brengen. Wel van goede kwaliteit graag. Er is kleding voor dames, heren en positiekleding beschikbaar. Stap binnen in je oude kloffie en loop naar buiten met een pittige, nieuwe look!”

“Bij een swap-event werken we ook alléén maar met vrijwilligers. En het mooie is dat je als vrijwilliger als eerste de ingebrachte kleding in handen hebt. Als er iets leuks tussen zit, mag je dat uiteraard passen. Het zou mooi zijn om dit op meerdere plekken in Deventer te kunnen doen. We zoeken een leuke, gratis locatie die goed bereikbaar is. Het is win-win. Voor de locatie is het leuk als er veel publiek komt, voor ons is het mooi om te promoten dat duurzaam bezig zijn écht een eitje is!”

Kledingruil The Clothing Loop, zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur bij DAVO Bieren Deventer, Sluisstraat 6.

Foto:

Heidi Linnemann (linksboven) staat naast Nichon Glerum, de oprichter van The Clothing Loop. Verder op de foto de vrijwilligers Ellen Pikkerij, Tamara Pol, Lianne Westenberg, Lisa Spaans en Eline Tahapary.