Stedendriehoek

Epische filmklassieker met live muziek

Precies honderd jaar nadat Der müde Tod van Fritz Lang in Berlijn in première ging, brengt vocaal ensemble Wishful Singing de zwijgende filmklassieker opnieuw tot leven. Der müde Tod wordt in september en oktober in totaal vijftien keer vertoond op een groot scherm, met live muziek uitgevoerd door Wishful Singing en percussionist Modar Salama. Zaterdag 25 september vindt dit plaats in de Lebuïnuskerk te Deventer.

De expressionistische, romantische film, internationaal ook bekend onder de titel Destiny, is een reactie op de miljoenen doden die vielen door de Spaanse grieppandemie en door de Eerste Wereldoorlog. De film is nu, honderd jaar later, verbluffend actueel. In Der müde Tod geeft de Dood een vrouw drie kansen om haar geliefde uit de dood terug te halen en daarmee het lot naar haar eigen hand te zetten. Hierbij wordt ze geconfronteerd met bijna onmogelijke keuzes. De live uitgevoerde filmmuziek bij deze film van Fritz Lang, die onder meer Hitchcock en Steven Spielberg inspireerde, is een prachtige aanvulling. Een unieke ervaring!

Speciaal voor deze filmvertoning componeerde Steven Kamperman spannende muziek die de film uit 1921 nieuwe betekenis geeft: “Het verhaal van Der müde Tod is hartverscheurend, vol morele dilemma’s, maar uiteindelijk positief. De beeldtaal van de film is zeer rijk, met scènes in een Arabische medina, Venetië tijdens Carnaval en aan het keizerlijke hof in China. De muziek weerspiegelt uiteraard dit intense drama en de couleur locale, maar voegt ook een ijle, onwezenlijke dimensie toe als het over het rijk van de Dood gaat. De vijf fantastische vocalisten van Wishful Singing zijn niet alleen live te horen, maar ook op tape, klinkend vanuit een elektronisch bewerkte ‘andere wereld’.”

Kaarten voor Der müde Tod zijn te bestellen via wishfulsinging.nl.