Entertainment

Word je bewust van laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor vinden ze vaak ook het omgaan met een computer of mobiele telefoon lastig. In de gemeente Deventer gaat het om 7% van de volwassenen. Van 8 tot en met 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Ook dit jaar heeft de Bibliotheek Deventer weer een aantal activiteiten voor jong en oud op het programma staan om de bewustwording omtrent laaggeletterdheid te vergroten.

Uitdaging

Onze complexe samenleving stelt hoge eisen. Goede beheersing van taal, rekenen en digitale vaardigheden is een voorwaarde om mee te kunnen komen. Voor mensen die moeite hebben met deze vaardigheden is dit een grote uitdaging. Grip houden op geldzaken, gezond leven of promotie maken binnen het werk bijvoorbeeld, kan moeilijk zijn voor laaggeletterden. De Bibliotheek Deventer zet zich in voor deze groep en draagt bij aan het vergroten van hun mogelijkheden, zodat iedereen zich naar eigen behoefte verder kan ontwikkelen.

Activiteiten in de bibliotheek

“Op zaterdag 9 september kun je Reuze Scrabble spelen in de Bibliotheek Centrum. Het bord is maar liefst 3×3 meter groot, wat zorgt voor een unieke ervaring. Op woensdagmiddag 13 september in Bibliotheek Centrum en op donderdagmiddag 14 september in Bibliotheek Keizerslanden kun je met een VR-bril in de huid kruipen van iemand die niet goed kan lezen. Je ervaart hoe het voelt om een tekst onvoldoende te begrijpen en maakt mee hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Door deze ervaring krijg je meer begrip voor de laaggeletterden in onze samenleving. Voor de allerjongsten is er op woensdag 13 september van 9.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Centrum de speciale BoekStartDag. Op het programma staat een muzikale theatervoorstelling over Gonnie en Gijsje en komen alle dieren tot leven als er voorgelezen wordt uit het prentenboek ‘De spin die het te druk had’. Ook kan er samen gezongen, gedanst en muziek worden gemaakt met Muziek op Schoot.

Alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het complete programma én voor het aanmelden op www.bibliotheekdeventer.nl/agenda.