Entertainment

VVV-Tips van de week

Opa en oma Pluus in ’t Sallands. We kennen het bekende konijntje allemaal. Nee, niet Flappie maar Nijntje. Het welbekende konijntje, de hoofdrolspeler in korte verhaaltjes voor de allerkleinsten, is al meer dan 65 jaar een begrip. Het nieuwe boek ‘Opa en oma Pluus in ’t Sallands’ is vertaald in het dialect Sallands. In ‘Opa en oma Pluus in ’t Sallands’ gaat Nijntje op ‘bezuuk’ bij opa en oma. ‘Opa heb ’n step emäk veur Nijn’ en Nijntje ‘hef ’n umslagdoek veur oma Pluus ebreid’ Bij een ‘köppie’ thee eten ze een ‘botterkukies’, ‘Nijntje hef t’r twee egettn’.

Het boek is nu verkrijgbaar bij de VVV-winkel voor €7,95. Een leuke cadeautip voor de (klein)kinderen. Je kunt ook zelf oefenen hoe je Sallands dialect spreekt, door het voor te lezen. Haal het boek ‘Opa en oma Pluus in ’t Sallands’ in Deventer bij de VVV-winkel, Brink 89 in Deventer.

Onvoorwaardelijk door Vuur & Vlam | Dansvoorstelling

Het aantal mensen met Alzheimer neemt toe. Eén op de tien mensen boven de 65 jaar krijgt de ziekte van Alzheimer en boven de 85 is dat zelfs de helft van de mensen. De toename komt mede doordat we steeds ouder worden, maar ook jonge mensen kampen met dementie. Toch is er nog veel onbekendheid over deze ziekte. Germa Scholten en Marjan Hommes uit Kampen hebben daarom samen een bijzondere dansvoorstelling gemaakt. “Je hoort zoveel over dementie en dan denk je: hoelang duurt het voor je er zelf of direct in je omgeving mee te maken krijgt. Daarom hebben wij de voorstelling gemaakt, het onderwerp spreekt zoveel mensen aan.” De voorstelling richt zich meer op de mantelzorgers, niet zozeer op de patiënt. Met dans laat je zien wat voor gevoel de zorg geeft, liefde, wanhoop, humor en soms ook frustratie. Dat is wat Germa en Marjan in hun voorstelling hopen duidelijk te maken. Iedereen is welkom om 20.00 uur op vrijdag 10 maart in het Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6A in Bathmen. De entreeprijs bedraagt €7,-.

Hanze Orkest Zwolle met als soliste op de piano Yang Yang Cai | Pianoconcert

Alvast als opwarmer voor het Hanzejaar speelt het aankomende Nederlandse pianotalent Yang Yang Cai samen met het grote Hanze Orkest uit Zwolle het 1e pianoconcert in e-mineur van Chopin. Het Hanze Orkest is het symfonieorkest voor gevorderde amateurmusici uit de regio Zwolle. Het bestaat uit beroepsmusici en vergevorderde amateurs en heeft op dit moment ongeveer vijftig leden. Naast Chopin wordt ook wordt Prélude à l’après-midi d’un faune van Debussy ten gehore gebracht. Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in verscheidene belangrijke concertzalen, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. De Bergkerk (Bergkerkplein 1 in Deventer) gaat open om 14.30 uur op zaterdag 11 maart.

Jeu de boules en beugelen in de kas

Zin in een leuke activiteit met je vrienden, familie of collega’s? Sinds 9 december is ‘de Baan’ op Buitenpost in Twello geopend. Hier kun je overdekt jeu de boulen en beugelen. Het is net iets buiten Deventer. Op het landgoed van 12 hectare vind je ook een Blotevoetenpad, een tuinderij met eigen wijngaard, streekwinkel en camping aanwezig. Buitenpost is het hele jaar open op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn twee tijdsblokken: 50 minuten (€10,-) of 110 minuten (€20,-).