Entertainment

Vrolijke klanken door de kinderen van ZingDing

DEVENTER – Kinderkoor ZingDing is in 2014 opgericht door Annemiek Harreman en Jim Gilloffo. Sinds 2018 is Koos Lonis uit Deventer de pianist. Het koor bestaat uit dertig kinderen in de basisschoolleeftijd. Een diverse samenstelling uit de regio Deventer en een aantal kinderen is meertalig (Duits, Frans, Turks en Spaans). Ook is doorgroei mogelijk van het A naar B-koor. We spreken Annemiek over het koor, de fun en pret en muzikale en persoonlijke ontwikkeling. Maar ook over het belang van deelname van jongens: “Ook jongens vinden zingen en dansen leuk. Dat zit er in en hoe mooi is het als ze dat van jongs af aan kunnen ontwikkelen.”

Spelend leren
Kinderen groeien en leren zichtbaar door zang en dans, kun je een voorbeeld geven? Annemiek lacht en zegt resoluut: “Kinderen vinden zingen en dansen leuk! En zonder al te veel de nadruk te hoeven leggen op de techniek en tekst, leren ze spelenderwijs. Het is net als leren praten. Kinderen die vijf jaar in een koor zitten, kunnen echt wat: in harmonie zingen, samen zingen, ritme houden en bewegen en tegelijk zingen. We bespreken de optredens altijd na en ik zal nooit vergeten dat een meisje dacht dat ze door de optredens beter kan presenteren op school. Ze gaf aan dat ze wist hoe ze moest staan en bewegen. Je ziet dus dat ze, naast dat ze het plezier hebben, groeien.”

Optredens en bijdragen
Meezingen in het koor is meer dan repeteren. Er worden optredens georganiseerd en ZingDing verleent soms medewerking aan projecten. Kun je daar iets over zeggen? “Wat nu voor de deur staat, is het optreden tijdens het Kinderboekenweekspektakel in de bibliotheek in Deventer. Daar hebben we heel veel zin in. Ook werkten we mee aan het boek ‘Doorzingen Leen’ van zangdocente Leny Stappers. Er staan verschillende QR-codes in dit boek waarachter muziek zit: ook ZingDing met twee nummers. En, dat is al even geleden, werkten we mee aan de cd van Rob Dekay. We worden vaak gevraagd en als het leerzaam is voor de kinderen en past in het programma, doen we mee.”

Koorzang is niet suf, maar superleuk
Bij ZingDing gaat het ergens over en zijn de optredens professioneel: “Inderdaad, de voorstellingen worden op een professionele wijze in elkaar gezet met choreografie, licht en geluid op een echt, groot podium. Het is een misvatting te denken dat het zingen in een koor een beetje suf is. ZingDing heeft de sfeer van Kinderen voor Kinderen. Het is vrolijk en leuk met zang, dans en ritme. Het mooie is dat je naar een resultaat toe werkt en altijd weer nieuwe nummers instudeert.”

Jong geleerd oud gedaan
Voor jongens is het zingen niet zo vanzelfsprekend? “Er zingen minder jongens dan meisjes in koren. Op de lagere school zijn de jongens- en meisjesstemmen gelijk. Dat verandert als bij jongens de baard in de keel komt. Dan gaat de stem omlaag en gebruiken ze de hoge stem, die ze van nature wel hebben, bijna nooit meer. Als volwassen mannen het zingen dan willen oppakken, zie je dat ze die hoge stem eerst weer moeten ontwikkelen. Ik zie dit regelmatig in mijn privélespraktijk bij mannen en dat zou niet hoeven als je de stem van jongs af aan koestert en ontwikkelt.”

Zangtalent en stem ontwikkelen
Voor kinderen die blij worden van zingen en hun zangtalent willen ontwikkelen, is ZingDing ideaal. Hoe zit dat precies? “Ik werk als zangdocent volgens de Lichtenberger-methode. Kort gezegd komt het erop neer dat je zingt met gebruik van al je zintuigen, oftewel een heel natuurlijke manier van zingen. Bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf goed en leren ze al zingend hun bereik kennen en zuiver zingen. Ook leren ze spelenderwijs met behulp van diergeluiden en wordt gezongen in verschillende talen. Al met al biedt zingen veel voordelen. Beide hersenhelften worden gestimuleerd en maken meer verbinding, waardoor kinderen slimmer en socialer worden. Hoe mooi is het als ‘leren’ een muzikaal feest is.”

door Marianne Zegwaard